De tien geboden van een lensdrager

thinkstock
Wie voor het eerst lenzen uitprobeert, krijgt doorgaans een spoedcursus voor het hygiënisch omgaan met je contactlenzen. Maar, wees nu even eerlijk, wie gaat er echt elke dag door al deze stapjes? Twee oogspecialisten bogen zich over de "zonden" die veel lensdragers begaan en de bijhorende risico's. Wij goten hun wijze raad in tien hapklare geboden.

In een ideale wereld zouden alle lensdragers hun handen altijd eerst moeten wassen met water en zeep, en vervolgens afdrogen aan een pluisloze handdoek of een papieren doekje om dan voorzichtig de lenzen uit de ogen te halen (én in te brengen).

De volgende stap is dan de contactlenzen zachtjes te "masseren" in de handpalm met wat reinigingsvloeistof, vooraleer je ze voor een nachtje opbergt in een (recent vervangen) opbergpotje met verse lensvloeistof.

Toch zondigen heel wat lensdragers tegen dit stappenplan. Bovendien durven ze ook regelmatig te slapen met hun contactlenzen én leven gebruikers van maandlenzen de maandelijkse wissel niet altijd even strikt na. Oogspecialisten prof. Andrea Thau en oogarts Tebecca Taylor zetten alle grote zonden even op een rij.

De tien geboden:

1. Laat nooit kraantjeswater in contact komen met je lenzen.
Wanneer contactlenzen last bezorgen en nergens lensvloeistof te bespeuren is, grijpen mensen nogal gemakkelijk naar kraantjeswater of speeksel om snel het ongemak te verzachten. Omdat water niet zout is zoals tranen, houden de lenzen het vocht vast, waardoor ze zwellen en anders op je ogen zitten. Kraantjeswater is bovendien nooit 100 procent steriel en ook je speeksel barst van de bacteriën. Hierdoor kunnen microscopisch kleine scheurtjes in je hoornvlies ontstaan die kunnen leiden tot een infectie. Er bestaan compacte flesjes hydraterende vloeistof voor lensdragers die ongemak bestrijden.

2. Om exact dezelfde redenen ga je ook best nooit douchen of zwemmen met je lenzen in.

3. Herbruik nooit je lensvloeistof.
Wie zijn vloeistof recycleert, smeekt om een ooginfectie. Al het vuil en alle bacteriën van de vorige dag(en) zwemt er in rond. Gebruik daarom steevast verse vloeistof. Wie de lenspotjes en al het gepruts met de vloeistof moe is, kan beter snugger zijn en kiezen voor daglenzen.

4. Teer nooit te lang op hetzelfde opbergpotje.
Wie zich op dit moment niet meer kan herinneren wanneer hij voor het laatst een nieuw opbergpotje heeft gebruikt, schrijft best een dringende memo aan zichzelf. Zelfs wie elke dag de lensvloeistof vervangt, mag de potjes in principe nooit langer dan drie maanden blijven gebruiken.

5. Spoel je lenspotje nooit uit met kraantjeswater.
Een gevreesd scenario is het lenspotje uitspoelen met kraantjeswater en er meteen de dekseltjes opdraaien. Gebruik altijd lensvloeistof om het potje te reinigen en, zoals hierboven vermeld, vervang het minstens elke drie maanden.

6. Respecteer de vervaldatum van je contactlenzen.
Wie periodes zonder lenzen door het leven gaat, moet zich bewust zijn van het feit dat ook contactlenzen een vervaldatum hebben. Om te beginnen kan de sterkte niet meer kloppen voor jouw ogen. Daarnaast heeft de vloeistof waarin de lenzen liggen een beperkte levensduur. Hierdoor kunnen de contactlenzen verkeerde pH-waarden krijgen en zorgen voor heel wat ongemak. Diezelfde vlieger gaat op voor lensvloeistof. Wie graag een grote voorraad in huis haalt, kijkt toch best af en toe eens naar de houdbaarheidsdatum.

7. Dames, breng nooit eerst make-up aan.
Geloof het of het niet, maar er is een juiste volgorde voor mensen die make-up én contactlenzen dragen. Om te vermijden dat er restjes schmink onder je lenzen belanden, is het aangeraden om altijd eerst je contactlenzen in te steken. Hetzelfde geldt voor crèmes, lotions, foundation,...en dus niet alleen voor oogmake-up. Eerst de lenzen, dan de make-up! Ook bij het ontschminken is het van belang om altijd eerst je lenzen te verwijderen.

8. Blijf ver weg van 'waterproof' make-up.
Het akelige kantje aan waterproof make-up is dat het zich zal binden met de lens bij het minste contact. Om dit type schmink te verwijderen, heb je een op olie gebaseerd middeltje nodig, wat tot vettige lenzen zal leiden.

9. Draag je daglenzen/maandlenzen nooit langer een dag/maand.
Hoewel contactlenzen uit kunststof bestaan, bevatten ze toch kleine poriën die ze gehydrateerd houden in je ogen. Deze poriën kunnen net als die in onze huid verstoppen. Wie zijn lenzen langer gebruikt dan voorzien, vraagt om problemen. Denk maar aan irritatie, droge ogen, ongemak en ook ooginfecties.

10. Slaap nooit met je contactlenzen.
Slapen met je contactlenzen in, is net zoals een nachtje neerliggen met een plastic zak over je hoofd. Wie slaapt met zijn lenzen, beperkt de overdracht van zuurstof dramatisch. Wanneer we wakker zijn, krijgt ons hoornvlies zuurstof uit de lucht en uit tranen. Met de ogen gesloten, krijgt het oog veel minder voeding, hydratatie en zuurstof, zeker ook omdat we niet knipperen in onze slaap. Hierdoor kunnen lenzen beginnen spannen en ook hier minuscule scheurtjes veroorzaken in het hoornvlies. Als er dan ook nog micro-organismen rondkruipen op je oogbal door ander onhygiënisch gedrag (zie de vorige 9 geboden) staat de deur naar pijnlijke infecties wagenwijd open. Wie noodgedwongen wil kunnen slapen met zijn lenzen, vraagt best om gespecialiseerde exemplaren, want ze bestaan.

thinkstock