De remedie tegen pinda-allergie: pinda's...

THINKSTOCK
Door kinderen pinda's voor te schotelen kan je een eventuele latere pinda-allergie vermijden. Volgens een studie geldt deze aparte remedie niet alleen voor pinda's, maar bijvoorbeeld ook voor melk en eieren.

Volgens de studie kan je het risico op een pinda-allergie drastisch doen dalen door kinderen tussen de vier en elf maanden kleine hoeveelheiden pindaproteïnen voor te schotelen. Van een testgroep die geen pindaproteïnen kreeg voorgeschoteld, ontwikkelde 13,7 procent een allergie op latere leeftijd. Van de testgroep die wel pindaproteïnen toegediend kreeg, ontwikkelde slechts 1,9 procent een allergie.

Gideon Lack, een van de onderzoekers en hoofd van het Department of Pediatric Allergy aan het King's College London, meent dat een kind die de eerste tekenen van een allergie vertoont, onmiddellijk getest moet worden door een huidtest. "Maar ook bij een negatieve test moeten we kinderen aanmoedigen om pinda's te eten", aldus Lack.

De laatste dertien jaar is in de VS het aantal mensen met een pinda-allergie verviervoudigd van 0,4 procent in 1997 tot 2 procent in 2010. Voor sommige mensen kan een allergische reactie heel zware en soms dodelijke gevolgen hebben. Ze kunnen in een anfylactische shock geraken die enkel kan verdwijnen door epinefrine te injecteren.