De nieuwe dieettrend is jezelf uithongeren en het ‘biohacking’ noemen

Thinkstock
Hoge piefen in Sillicon Valley zijn massaal aan het vasten geslagen, om zo hun mentale en fysieke capaciteiten te verhogen en gewicht te verliezen. De methode van 4 à 5 dagen normaal eten en jezelf dan 2 à 3 dagen uithongeren, wordt Biohacking genoemd. Verschillende experts waarschuwen nu voor deze gevaarlijke dieettrend.

Er zijn verschillende studies die aantonen dat vastendiëten zoals het populaire 5:2 dieet wel degelijk werken. Ze leiden tot gewichtsverlies, tackelen diabetes en ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Twee dagen per week je calorieën drastisch terugschroeven en de rest van de week normaal eten, zou daarnaast ook de hersenen stimuleren. Bovendien is het ook nog eens een stuk beter haalbaar dan de hele week moeten diëten en calorieën tellen, waardoor veel mensen het langer kunnen volhouden.

Phil Libin, voormalig CEO van Evernote en huidig CEO bij All Turtles, vertelde aan The Guardian dat regelmatig vasten hem “een betere baas” maakt en “dat het een van de belangrijkste dingen is die hij ooit al verwezenlijkt heeft in zijn leven”. Ook de CEO van Nootrobox Geoffrey Woo is fan. Eerder dit jaar laste hij samen met 100 collega’s een vastenperiode in, en dat blijft hij volhouden. “Ik vast standaard 36 uur per week, en trek dat op naar drie dagen per week zo’n vier keer per jaar.”

Het vastendieet bereikte in 2014 al een piek toen heel wat celebrities erover vertelden. Onder andere Miranda Kerr en Jennifer Anniston uitten zich al fan van het 5:2 dieet. Maar pas toen neurowetenschapper Mark Mattson recent de TED talk genaamd ‘waarom vasten je brein stimuleert’ hield, gingen ook de hoge figuren in Sillicon Valley (een regio in Californië waar veel technologiebedrijven gevestigd zijn) overstag. Onder de naam biohacking dan.

Wat is het verschil tussen biohacking en andere vastendiëten?

Biohacking is eigenlijk een extreme vorm van vastendiëten zoals het populaire 5:2. In plaats van 5 dagen normaal eten en 2 dagen minder, eet je bij biohacking niets en dat vaak zelfs 3 dagen per week. Wel mag je water, koffie en thee blijven drinken. Deze extremere vorm moet het effect van het vastendieet vergroten, en  dan vooral het effect op je hersenen.

Werkt het ook echt?

Wel, geloof het of niet, maar studies ondersteunen wel degelijk de voordelen van biohacking. Uit een recent onderzoek van de universiteit van Stanford bleek bijvoorbeeld nog dat wie aan vasten doet, beter scoort op geheugentesten, meer neuronen ontwikkelt in de hersenen en bovendien zelfs minder kans maakt op neurodegeneratieve ziekten, waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Wat zijn de risico’s?

Een paar dagen per week vasten mag dan zijn voordelen hebben, toch waarschuwen diëtisten dat de langetermijneffecten ervan nog niet grondig genoeg onderzocht zijn en dat er veel nog niet geweten is over dit soort diëten. Er zijn zelfs diëtisten die het ten stelligste af raden. Zo vertelt Jo Travers aan The Independent dat “het menselijk lichaam voedingstoffen nodig heeft om naar behoren te kunnen functioneren. Als je die lang niet binnenkrijgt, kan dat ernstige gevolgen hebben. Je lichaam begint dan immers spieren te verbranden, omdat het energie nodig heeft om te kunnen overleven. Door te vasten, pleeg je dan ook niet alleen roofbouw op je lichaam, je komt er uiteindelijk zelfs van bij omdat je spieren nodig hebt om energie te verbranden.” 

Hoe het ook zij, sowieso wordt aangeraden om altijd eerst te overleggen met een diëtiste of voedingsspecialiste voor je begint te vasten. En bij een verleden met eetstoornissen, angstaanvallen of andere medische condities wordt biohacking altijd afgeraden.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Stils

  Ik heb veel ervaring met vasten. 38-48 uur niets eten. Het leert je anders omgaan met eten en het is echt iets dat je mentaal moet overwinnen in her begin. Ik kan het iedereen aanbevelen, al is het meer 1 of 2 keer. Want echt honger hebben dat kennen wij niet in onze samenleving. Ben dankzij vasten ooit netjes 13 kilo afgevallen. Zonder sporten... Nu vast ik niet en eet ik heel gezond in combinatie met 4x per week fitnessen.

 • Laura DeBacker

  Roger, die diabetes is er vooral omdat er niet voldoende diëten gevolgd worden.

 • Kurt Laes

  Als belegger zou ik voorstellen dat zo'n CEO 36 uur per week werkt maar niet betaald wordt, opgetrokken naar drie dagen per week zo'n vier keer per jaar. Ik zou deze trend "CEO hacking" noemen. De aandeelhouders worden er betere mensen van.

 • Roger -Martin Geens

  Al die diëten zijn ongezond en gevaarlijk .In Duitsland leven momenteel 31.000 kinderen die lijden aan Diabetes 1 ,De ergste vorm die bestaat en er komen alle dagen nieuwe slachtoffers bij .De wetenschap zal hier nog een serieuze brok aan hebben om te voorkomen dat het gewoon een epidemie van mensen die geen gewoon leven meer kunnen leiden wordt .