De mysterieuze hartaanval die bijna alleen vrouwen treft

Thinkstock
Een hartinfarct? Louter het gevolg van slagaderverkalking, zo hebben we altijd geleerd. Voor mannen dan, voor jonge vrouwen klopt dit beeld vaak niet. De Nederlandse krant Trouw bericht vandaag dat de oorzaak bij hen dikwijls in iets anders zit, zoals een scheur in één van de kransvaten.

Cardiologen staan voor een raadsel. Bij het diagnosticeren van een hartinfarct gaan ze veelal uit van een slagaderverkalking als boosdoener. Met de gekende risicofactoren als triggers: hoge bloeddruk, verhoogde cholesterol en suikerziekte.

Maar langzamerhand komt het besef dat de bloedstroom in de kransvaten ook op een andere manier kan blokkeren, vooral bij vrouwen. "De meeste mannen voldoen aan het klassieke plaatje, dat we tegenwoordig het type 1 hartinfarct noemen. Maar we zien dat dit beeld voor vrouwen, met name op jongere leeftijd, vaak niet klopt. Zij hebben relatief vaker een type 2 infarct, veroorzaakt door spasmen in de vaatwand, of een SCAD", aldus Angela Maas, hoogleraar cardiologie voor vrouwen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Wat houdt SCAD (in het Engels spontaneous coronary artery dissection) concreet in? Een spontane dissectie van de kransslagader, of eenvoudiger: een plotse scheur in één van de kransvaten.

De kransslagaders zijn de bloedvaten die om het hart liggen om de hartspier van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Bij een SCAD scheurt de binnenbekleding van zo'n vat in de lengte. Hierdoor kan er bloed tussen de lagen van het bloedvat in stromen en daar een stolsel vormen dat het vat gedeeltelijk of helemaal dichtdrukt. Het resultaat: een hartinfarct. Slachtoffers zijn meestal gezonde, jonge vrouwen.

Waarom wordt een jonge vrouw die gezond eet en regelmatig sport getroffen door SCAD? Cardiologen weten het niet goed, maar vaststaat dat een erfelijke bindweefselziekte en hoge bloeddruk een rol spelen. "Maar hoge bloeddruk wordt bij vrouwen vaak niet behandeld", zegt Maas. "Dat komt omdat het bij vrouwen een miskend probleem is. Bij mannen noemen we het hypertensie. Bij vrouwen? Stress."

Slachtoffers zijn meestal gezonde, jonge vrouwen
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels