Exclusief voor abonnees

De ene diepvriespizza is de andere niet: app meldt direct hoe (on)gezond een product is

Met één druk op de knop weten of een product gezond is: Yuka stelt zich voor als het perfecte hulpje tijdens het winkelen. Met de gratis app scan je de barcode van je product en krijg je meteen alle voedingswaarden op een rijtje. Bewust boodschappen doen leek nog nooit zo makkelijk. Welke producten worden als gezond of ongezond beoordeeld en wat zegt die score nu eigenlijk? Onze journaliste testte het uit.

Ik geef toe, ik ben allesbehalve een freak als het op gezonde voeding aankomt. Een zakje chips, een diepvriespizza of een vleeskroketje van Mora: ze liggen op tijd en stond in mijn winkelkar. Maar daar staat wel tegenover dat ik elke avond een verantwoorde, zelfbereide maaltijd op tafel zet met ingrediënten die goed zijn voor lijf en leden. Meestal kies ik die op het gevoel en met een portie gezond verstand, want boodschappen doen, zie ik als een noodzakelijk kwaad en in de supermarkt kan ik niet snel genoeg weer buiten staan. Ik moet er dus niet aan dénken om bij elk product de verpakking te bestuderen op zoek naar het aantal E-nummers of de hoeveelheid vet en zout. Het goede nieuws is dat dat dankzij Yuka niet meer hoeft. Je scant de barcode van het product en ziet meteen hoe (on)gezond het is. Meer nog, de app suggereert voor sommige voedingsmiddelen meteen betere alternatieven.

Verslavend spelletje

Het slechte nieuws? Het systeem is lichtjes verslavend, zodat ik uiteindelijk toch veel meer tijd verlies tussen de winkelrekken dan mij lief is. Na een week barcodes scannen is het bijna een spelletje om producten te vinden die ik nog niét voor mijn smartphone heb gehouden. Want één ding is zeker: mijn buikgevoel laat mij behoorlijk in de steek als het aankomt op het inschatten van de voedingswaarde van mijn favoriete producten. Wat maakt dat het soms behoorlijk schrikken is. Zo krijgt de fles versgeperst ananassap van Materne (zonder toegevoegde suikers!) waarmee ik mijn kroost ‘s ochtends een opkikkertje wil geven een bedroevende Yuka-score van 30 op 100. Dan blijkt het bio-sinaasappelsap van Boni, het huismerk van Colruyt, een véél betere keuze. Met 60 op 100 krijgt het zonder meer de kwalificatie ‘goed’.

Naast een algemene score op honderd, geeft Yuka ook het aantal calorieën, de hoeveelheid suikers, ongezonde vetten, zout en additieven. De app quoteert alle producten voor 60% op basis van de voedingswaarden — zoals de hoeveelheid zout en suiker — voor 30% op de aanwezigheid van additieven, en voor 10% op de biologische kwaliteiten. Het sap van Materne bevat bijvoorbeeld 55 kcal per 100 ml en 13 g suiker, tegenover 44 kcal en 11 g suiker bij de Boni-variant. Die krijgt van de app overigens ook de vermelding ‘organisch’ en bovendien blijkt de hoeveelheid fruit de volle 100% te halen. Kijk, daar heeft een mens iets aan.

Sommige resultaten doen wel de wenkbrauwen fronsen: de witte afbakbroodjes van Delhaize krijgen een excellente score van 84/100, terwijl geen enkele voedingsdeskundige zulke broodjes zal aanraden omdat ze te weinig vezels en te veel zout bevatten. Volgens Yuka maak je ook beter pudding met het puddingpoeder van Imperial (66/100) dan dat je een sneetje gerookte Atlantische zalm van Boni (37/100) eet. Het lijkt mij een rare conclusie, want bevat gerookte zalm niet veel eiwitten en gezonde vetten? Hét struikelblok voor Yuka is dat de zalm te gezouten is. Maar het puddingpoeder bevat dan weer kwalijke additieven. Alleen wegen die beduidend minder door.

En met de hoeveelheid suiker en volle melk — vet! — die je nodig hebt om van het poeder effectief pudding te maken, wordt helemaal geen rekening gehouden. Blindelings de app volgen, is dus misschien toch niet zo’n goed idee...

Vers vs. diepvries

Ook het verschil tussen twee gelijkaardige producten is soms onverwacht groot. Zo is de diepvriespizza Hawaii van Dr. Oetker met 36/100 zwaar gebuisd, maar de verse Pizza Campania van Delhaize uit het koelvak doet het met 72/100 wél verrassend goed. Als we de quotering beter bestuderen, blijkt dat verschil vooral te wijten aan het aantal ongezonde additieven. De diepvriespizza bevat er een stuk meer dan de verse. Om welke het precies gaat, wordt echter niet gespecificeerd.

Hetzelfde verhaal bij de yoghurt. Activia met bifidus krijgt 54/100, wat volgens de app een goed resultaat is. Maar met de Activia-yoghurt muesli met chia haalt u een echte topper in huis, want die vangt een mooie 90/100. Het enige wezenlijke verschil tussen de twee blijkt ook hier dat de gewone yoghurt nog een aantal ongezonde additieven bevat die niet in de mueslivariant zitten.

Maandoverzicht

Yuka werd in januari 2017 gelanceerd in Frankrijk en was er meteen een groot succes. De app is sinds april ook aangepast aan de Belgische markt en bevat intussen zo’n 450.000 producten, waarvan 50.000 typisch Belgische huismerken. Naast voeding kan je er ook de ingrediënten van cosmetica mee analyseren. Kwestie van niet alleen te weten wat je eet, maar ook wat je smeert.

Als je het scannen lang genoeg volhoudt, geeft de app je een maandoverzicht dat met een kleurenschaal heel aanschouwelijk maakt hoe (on)gezond je die maand hebt gekocht en gegeten. Elk product dat je gescand hebt, krijgt een kleurencode. Donkergroen staat voor ‘excellent’, lichtgroen voor ‘goed’, oranje voor ‘matig’ en rood voor ‘slecht’. Hoe meer groen je dus op het bord ziet, hoe beter je voedingspatroon.

Zeer leerrijk én motiverend, want iedereen die een beetje met zijn gezondheid bezig is, zal het groene vak zo groot mogelijk proberen te maken. Nadat ik ruim een week al mijn boodschappen heb ingescand, bekijk ik mijn voorlopige resultaat. Blijkt dat ik vijftien producten met het label ‘excellent’ heb gekocht, dertien met ‘goed’, 25 met ‘matig’ en dertien met ‘slecht’. Net niet de helft van mijn bord is groen gekleurd. Kan dus beter.

Weinig alternatieven

Of ik door de app bewuster ben gaan eten? Absoluut, want ik weet nu beter dan ooit welke rotzooi de dingen die ik koop al dan niet bevatten. Die Zwan frankfurters komen er alvast niet meer in.

Voor wie gezonder wil gaan eten, is het wel jammer dat Yuka maar voor een handvol producten gezondere alternatieven aanbiedt. Omdat het van oorsprong een Franse app is, is het merendeel ervan bovendien alleen in Frankrijk te vinden.

De enige optie die je dan hebt, is om dat product van je boodschappenlijst te schrappen of het dan toch maar te kopen. Ik zal in elk geval niet meteen dat likje boter op mijn zondagse croissant laten omdat Yuka het spul dat ik gebruik maar 31 op 100 geeft. Het leven dient immers ook om met veel smaak geleefd te worden en daardoor zal mijn bordje nooit helemaal groen uitslaan. App of geen app.

Zo gebruik je de Yuka-app

Download de gratis app.

Scan de barcode van het product. Het detailscherm van het product verschijnt, met alle voedingswaarden en de score. Als er alternatieven zijn, staan die onderaan.

Je scangeschiedenis wordt bijgehouden in een diagram met de kleuren van jouw gekochte producten.

In de geschiedenis kan je scores altijd opnieuw raadplegen. Na een maand geeft een diagram je (on)gezonde voedingsaankopen weer.

Gekocht en goedgekeurd?

Deze twintig producten zijn bijna altijd in mijn keuken te vinden. Maar hoe gezond zijn ze nu eigenlijk? Het oordeel van Yuka (de voedingswaarden zijn per 100 g).

Slecht

Pim’s Orange

• Score: 0/100 
• Negatief: bevat ongezonde additieven, te veel suiker (49 g), te veel calorieën (400 kcal), te veel verzadigde  vetten
• Positief: bevat proteïnen (3,5 g) en vezels (2 g), weinig zout (0,4 g)
• Yuka-alternatief: Gerblé-koekjes (84/100), Quaker havermoutkoekjes (60/100)

Zwan Frank

• Score: 4/100 
• Negatief: te veel ongezonde additieven, te zout (1,9 g), te veel verzadigde vetten (5,9 g)
• Positief: veel proteïnen (12 g), geen suiker, weinig kcal (183 kcal)
• Yuka geeft geen alternatief

Doritos Roulette

• Score: 21/100
• Negatief: additieven, te veel zout (1,7 g), te veel calorieën (472 kcal)
• Positief: bevat vezels (4,9 g) en proteïnen (6,4 g), weinig suiker (2,7 g), weinig verzadigde vetten (2,2 g)
• Yuka-alternatief: Doritos Natuur (72/100)

Philadelphia met bieslook

• Score: 20/100 
• Negatief: bevat ongezonde additieven, verzadigde vetten (7,1 g), te veel zout (1,2 g)
• Positief: bevat proteïnen (7,4 g), weinig calorieën (151 kcal), weinig suiker (5 g)
• Yuka geeft geen alternatief

Salami Royal Delhaize

• Score: 0/100 
• Negatief: bevat ongezonde additieven, te veel verzadigde vetten (11,3 g), te veel zout (3,6 g)
• Positief: veel proteïnen (18,2 g), weinig suiker (0,1 g), weinig calorieën (342 kcal)
• Yuka geeft geen alternatief

(lees verder onder de foto)

Slecht beoordeeld: Pim's Orange, Zwanworsten, Delhaize Salami, Doritos Roulette en Philadelphia met bieslook.
Carline Vandercruyssen Slecht beoordeeld: Pim's Orange, Zwanworsten, Delhaize Salami, Doritos Roulette en Philadelphia met bieslook.

Matig

Balade so light

• Score: 31/100 
• Negatief: te vet (64%)en te zout (2 g)
• Positief: weinig suiker (2,5 g) en caloriearm (214 kcal)
• Yuka geeft geen alternatief

Kellogg’s Ontbijtgranen

• Score: 42/100
• Negatief: bevat ongezonde additieven, te veel suiker (36,67 g), te veel calorieën (387 kcal)
• Positief: bevat proteïnen (5,67 g) en vezels (2 g), weinig verzadigde vetten (1 g), geen zout
• Yuka-alternatief: Weetabix (90/100), Brinta (90/100)

Jacques Gallets Dessert Pure Chocolade

• Score: 30/100
• Negatief: te veel verzadigde vetten (19,3 g), te veel suiker (46,9 g), te veel calorieën (518 kcal)
• Positief: geen zout, geen additieven, wel proteïnen (5,4 g)
• Yuka geeft geen alternatief

Heinz Tomato Ketchup

• Score: 39/100
• Negatief: te zout (1,8 g), te veel suiker (22,8 g)
• Positief: 70% groenten, weinig calorieën (102 kcal), weinig verzadigde vetten (0,1 g)
• Yuka-alternatief: Tomato Ketchup bio van Auchan (61/100)

Nutella

• Score: 30/100
• Negatief: te veel verzadigde vetten (10,6 g), te veel suiker (56,3 g), te veel calorieën (539 kcal)
• Positief: proteïnen (6,3 g), weinig zout (0,1 g), geen additieven
• Yuka geeft geen alternatief

Kidibul

• Score: 30/100 
• Negatief: te veel calorieën (42 kcal), te veel suiker (9,5 g)
• Positief: geen verzadigde vetten, geen zout
• Yuka geeft geen alternatief

Snickers

• Score: 30/100 
• Negatief: te veel verzadigde vetten (7,9 g), te veel suiker (51,8 g), te veel calorieën (481 kcal)
• Positief: bevat proteïnen, weinig zout (0,6 g)
• Yuka geeft geen alternatief

(lees verder onder de foto)

Een matige score voor Kellogg's Ontbijtgranen, Jacques Gallets Dessert, Nutella, Snickers, Balade so light, Kidibul en Heinz Ketchup.
Carline Vandercruyssen Een matige score voor Kellogg's Ontbijtgranen, Jacques Gallets Dessert, Nutella, Snickers, Balade so light, Kidibul en Heinz Ketchup.

Goed

Alpro Soya Vanille Drink

• Score: 66/100
• Positief: proteïnen ( 3 g), weinig calorieën (54 kcal), weinig verzadigde vetten (0,3 g), weinig zout (0,1 g), weinig suiker (6,4 g)
• Negatief: te veel ongezonde additieven

Liebig Deli Tomatensoep

• Score: 69/100
• Positief: bevat voldoende groenten (47%) en vezels (1,2 g), weinig calorieën (26 kcal), weinig verzadigde vetten (0,3 g), weinig suiker (1,2 g) en zout (0,8 g)
• Negatief: bevat ongezonde additieven

Makreel in ketchup Imperial

• Score: 57/100
• Positief: veel proteïnen (14,3 g), weinig suiker (7,3 g), weinig calorieën (176 kcal) en weinig verzadigde vetten (2,1 g)
• Negatief: bevat ongezonde additieven, te veel zout (1,2 g)

(lees verder onder de foto)

Goede score: Alpro Soya Vanilledrink, Liebig Tomaat-groentensoep en makreel in ketchup van Imperial.
Carline Vandercruyssen Goede score: Alpro Soya Vanilledrink, Liebig Tomaat-groentensoep en makreel in ketchup van Imperial.

Excellent

De Cecco Spaghettoni

• Score: 90/100
• Positief: veel proteïnen (13 g), veel vezels (2,9 g), weinig verzadigde vetten (0,3 g), geen zout, weinig suiker (3,4 g), weinig calorieën (352 kcal)

Passata Rustica Boni

• Score: 84/100 
• Positief: vezels (1,5 g), weinig calorieën (145 kcal), weinig verzadigde vetten (0,1 g), geen zout, weinig suiker (4,2 g), geen additieven

Bosto Basmatirijst

• Score: 78/100
• Positief: veel proteïnen (8 g), vezels (1 g), weinig verzadigde vetten (0,2 g), weinig zout (0,4 g) weinig suiker (0,1 g), weinig calorieën (348 kcal)

Witte afbakbroodjes Delhaize

• Score: 84/100 
• Positief: genoeg proteïnen (7,8 g) en vezels (3,1 g), weinig verzadigde vetten (0,2 g), weinig suiker (2,7 g) en weinig calorieën (245 kcal)
• Negatief: te veel zout (1 g)

Bio wortelen en erwtjes Delhaize

• Score: 100/100 
• Positief: natuurlijk product, bevat vezels (3,9 g) en proteïnen (3,1 g), weinig calorieën (45 kcal), geen verzadigde vetten, weinig suiker (3,8 g), weinig zout (0,6 g)

(lees verder onder de foto)

Een excellente score voor deze producten: Bio wortelen en erwtjes Delhaize, Afbakbroodjes Delhaize, Bosto Basmatirijst, Passata Rustica van Boni en De Cecco Spaghettoni.
Carline Vandercruyssen Een excellente score voor deze producten: Bio wortelen en erwtjes Delhaize, Afbakbroodjes Delhaize, Bosto Basmatirijst, Passata Rustica van Boni en De Cecco Spaghettoni.

Lees ook binnen HLN+:

25 roséwijnen getest, met verrassende uitkomst: “De goedkoopste is de beste”

IJskoffie is booming, maar hoeveel koffie zit er eigenlijk in? Expert: “Koffiefabrikanten laten het afweten”

Gezond ouder worden heb je zelf in de hand: “Je kan veroudering afremmen door de juiste voeding”
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • sandrine sabbe

  Ik vind het gemakkelijk ,Heb een bril nodig voor al die klein lettertjes en het grootste deel van wat er op de verpakking staat versta ik niet .Dus voor mij is het een goed app.

 • Stefanie van Dijk

  Complete onzin, lees gewoon het etiket of lees het niet, maar deze app voegt niks toe

 • Ward Lapeere

  MyFitnesspal doet exact hetzelfde en bestaat al van 2005

 • Bettina De mol

  Rayan, juist, niet voor werkende mensen, kunnen de hangmatters zich mee bezig houden

 • Rayan El Arami

  Goed voor de smartphone verslaafden maar ik bedank er voor. Ik krijg nu al de kriebels van die calorie tellers en gezondheidsfreaks. Wat gezond is voor de ene is ongezond voor de andere. We zijn geen robots die allemaal op dezelfde software werken. En als uw nummer aan de beurt is dan is het aan de beurt. Maakt niet uit hoe je geleefd hebt. Ik ga mijn kostbare tijd op dit blauw en groen bolleke echt niet verspillen aan zulke zaken.