De douchekop is degoutant en spinnen hou je beter binnen: alles wat je moet weten over de beestjes in je huis

Foto ter illustratie.
Getty Images Foto ter illustratie.
Als er niemand thuis is en het binnen helemaal stil lijkt, als alles is afgewassen en opgeruimd, zelfs als de vloeren glanzend schoon zijn, dan nog is ons huis een onvoorstelbare wildernis. Voor zijn nieuwe boek ‘Nooit alleen thuis’ onderzocht en introduceert bioloog Rob Dunn maar liefst 200.000 diersoorten die met ons samenwonen in huis. Wij delen een aantal opvallende weetjes eruit. 

- Een kat in huis is minder hygiënisch dan een hond. Dunn schrijft zelfs dat het goed mogelijk is dat honden ons de mogelijkheid bieden om  noodzakelijke darmbacteriën binnen te krijgen die uit onze omgeving zijn verdwenen sinds we steeds stedelijker zijn gaan wonen. De afwezigheid van die darmbacteriën kan heel wat gezondheidsproblemen veroorzaken zoals de ziekte van Crohn. 

- Bepaalde parasieten, zoals Toxoplasma gondii, die poezen meedragen en doorgeven via hun uitwerpselen kunnen onze persoonlijkheid veranderen en mogelijk zelfs psychische aandoeningen zoals schizofrenie veroorzaken. 

- De douchekop is een erg vuile plek in huis. Het warme water dat (deels) in de sproeier blijft zitten, vormt namelijk een broedplaats voor potentieel gevaarlijke bacteriën die op je hoofd neervallen. Dunn raadt dan ook aan om wat vaker een bad te nemen.

- De ietwat viezige geur die vrijkomt wanneer je thuis of in de auto de airconditioning aanzet, zijn ademende schimmels. 

- Er leven microben in onze diepvries die alleen nog maar gevonden werden op Antarctica. 

- Op onze huid leven tal van microscopisch kleine beestjes zoals gezichtsmijten. Die wonen in haarzakjes, eten van de huid zelf en hebben ook seks op ons gezicht. 

- Eén van de belangrijkste oorzaken van lintwormen bij mensen is honden aan je gezicht laten likken. 

- Door onze eigen schoonmaakwoede en het gebruik van pesticiden en antibacteriële zepen, zijn heel wat insecten zoals de Duitse kakkerlak en de bedwants resistent geworden waardoor ze vrij spel krijgen.

- De meeste van onze huisgenoten zijn gelukkig net heel goed voor ons. Zo houden ze over het algemeen de gevaarlijkere diersoorten buiten. Dunn raadt bijvoorbeeld aan om net bewust spinnen in huis te plaatsen, omdat die de potentieel gevaarlijke vliegen en muggenpopulatie drastisch doen afnemen. 

- Er bestaan kevers die plastic afval zouden kunnen afbreken en er leven in veel New Yorkse huizen mieren die voor nieuwe antibiotica zouden kunnen zorgen. 

Nooit alleen thuis, Rub Dunn, Uitgeverij Balans. Voor € 22,99 o.a. hier te koop.

Boek 'Nooit alleen thuis'.
Balans Boek 'Nooit alleen thuis'.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Van Riet

  Dat kan allemaal goed zijn maar hij mag zijn boek houden. Een mens met zelfs een gemiddeld gezond verstand weet wel waarop hij moet letten. Laat onze intuitie maar werken en zolang we gezond zijn ....

 • Tina Colpaert

  Ik lees dat liever niet en laat gewoon je kan er toch niks aan doen!!!!

 • Yvan Lindekens

  De grote verdienste van het boek (dat in het Engels overigens al een jaar geleden verscheen) is dat het de lezer verwondering bijbrengt over de ongelofelijk rijke biodiverstiteit om ons heen, tot in ons slipje toe. Daarbij bezondigt hij zich wel vaker aan dichterlijke vrijheden: de verhalen over bacteriën en Crohn, over T. gondii en gedragsverandering zijn hypothesen, waarvoor het eerste bewijs nog dient geleverd te worden.

 • Catherine MISTIAEN

  Ben de laatste tijd spin-vriendelijker geworden, maar ik had toch liever dat ze meer op vlinders geleken ... Bedwantsen en dergelijke moeten niet in huis gekweekt worden, vind ik (driedubbele beglazing, dikke luchtdichte isolatie, kortom broeikassen).

 • Norbert Laeremans

  Douchekraan op heetste stand en daarna regelen op gewenste temperatuur veel bacteriën vernietigd