De Block wil ook Vlaamse contactpunten om harddrugs te testen

ANP
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil gebruikers van harddrugs ook in Vlaanderen de kans geven om hun pillen te laten testen in zogeheten "contactpunten". Dat zei de minister donderdagavond aan VTM NIEUWS. "We raden het gebruik van drugs af, maar als er dan toch gebruik is, moet je pragmatisch reageren", aldus de minister.

In het Waalse en Hoofdstedelijke Gewest bestaan al langer centra waar druggebruikers de inhoud van hun pillen kunnen laten ontleden. De Block wil dergelijke centra ook in Vlaanderen introduceren.

"Mijn eerste boodschap is: gebruik die pillen niet, want je kan eraan sterven of er heel slecht uitkomen", zegt De Block. "Maar we moeten ook pragmatisch zijn, als er toch gebruik is, dan gaan we ervoor zorgen dat de inhoud van de pillen kan gekend worden."

De Block reageerde met deze uitspraken op het nieuws van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid eerder vandaag. Het WIV had gezegd op basis van analyses van drugs die deze zomer op festivals en feestjes in ons land in beslag waren genomen, dat de xtc-pillen in ons land levensgevaarlijk zijn: in meer dan zestig procent van die pillen zit een hoge tot zeer hoge dosis MDMA. Er zijn bovendien nog vijf nieuwe, gevaarlijke stoffen gevonden.

'We raden het gebruik van drugs af, maar als er dan toch gebruik is, moet je pragmatisch reageren'

Maggie De Block, minister van Volksgezondheid