De 10 alarmsignalen van kanker die mensen negeren

Thinkstock
Een aanhoudende hoest, een zweertje dat maar niet wil verdwijnen, onverklaarbaar gewichtsverlies en veranderende plasgewoonten. Het lijken banale, irritante kantjes van het leven. Een Britse gezondheidsorganisatie legt uit waarom je deze en andere veranderingen in je lichaam maar beter niet negeert.

Artsen en gezondheidsmedewerkers weten al lang dat ze op deze 10 signalen van kanker moeten letten.  Maar nu waarschuwt Cancer Research UK dat iedereen waakzaam voor deze symptomen moet zijn. Een vroege diagnose kan het verschil tussen leven en dood betekenen voor kankerpatiënten, aldus gezondheidsexperts. Een rondvraag heeft aangetoond dat bijna de helft van de Britten niet met onderstaande symptomen niet naar hun arts stapt omdat ze denken dat het om een 'onschuldig' kwaaltje gaat. Experts zeggen echter dat wanneer je onderstaande symptomen opmerkt, een controle door de dokter noodzakelijk is.

Professor Katriina Whitaker aan de universiteit College London zegt dat veel mensen deze kwaaltjes negeren omdat ze de ernst er niet van konden inschatten. Anderen durfden niet naar een arts te stappen omdat ze schrik hadden voor de diagnose. Experts benadrukken wel dat de kans groot is dat kanker niet aan de oorzaak ligt van deze kwaaltjes. Maar als dat wel zo is, dan kan een snelle diagnose je leven redden.

ThinkstockReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels