Exclusief voor abonnees

Daarom zijn we depressief: 8 oorzaken (en oplossingen)

thinkstock
De Britse schrijver-journalist Johann Hari (39) zocht uit waarom hij ondanks de antidepressiva zo neerslachtig bleef. De oorzaken en oplossingen beschrijft hij in zijn boek 'Verbinding verbroken'. "We zijn dieren aan wiens behoeften niet wordt voldaan."

Johann Hari is 18 jaar als hij voor het eerst antidepressiva slikt. De Seroxat voelt als 'een chemische kus'. Zijn huisarts legt uit dat 'sommige mensen van nature een lagere hoeveelheid serotonine, een chemisch stofje, in hun brein hebben dan anderen'. Zijn depressie is dus een 'defect', de pillen vullen het tekort aan.

Ondanks zijn chemische bepantsering merkt hij dat de somberte terugkeert. Drie vragen spoken jaren later door Hari's hoofd: hoe kan het dat hij nog steeds depressief is, ondanks de antidepressiva? Waarom voelen zoveel mensen zich angstig en neerslachtig? Is er een andere verklaring mogelijk dan een chemisch defect in de hersenen?

Je hebt 19% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Melissa Almasi Devos

  Depressie is een ziekte. Als je teveel meemaakt op korte tijd dan wordt het teveel. Is moeilijk te aanvaarden dat je niet zoals ervoor bent dus genezing is niet gemakkelijk. Gelukkig gaat het nu beter ... na 4 jaar

 • Chris Devlaeminck

  Nooit zal ik een depressie zien als een ziekte. Hoe ouder een depressief iemand is, hoe minder begrip ik er voor heb. Met ouder worden verwacht ik dat een mens meer levenswijsheid, mensenkennis en zelfkennis opdoet. Die wapens zouden moeten voldoende zijn om nooit in een neerwaartse spiraal van een depressie te belanden. Door een depressie te zien als een ziekte verwacht men alles van de samenleving en niets van zichzelf.

 • Alfons Hendrickx

  een depressie verdwijnt niet je leer er mee leven je kan je eigen sterker maken meditatie opname pillen maar het zit in je genen

 • Maria Arens

  Belgie is ook een land met een TE zware energie, echt normaal als men hier last krijgt van depressie.

 • Dolph Duran

  Christina, een depressie zonder oorzaak! Geloof je dat nu zelf! Gebrek aan zelfkennis is je reden van je depressie.. Bestudeer een keer de wijsheid van Eckhart Tolle. Dat kan je helpen.