Daarom wordt je kater heftiger als je ouder wordt

Unsplash
Ouderdom komt met gebreken. Dat gezegde is zeker van toepassing als het gaat om de heftigheid van een kater. Die lijkt namelijk steeds heftiger te worden naarmate je ouder wordt. Hoe komt dat?

Een kater gaat vaak gepaard met hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid. Soms kun je last hebben van diarree en braken. De hoofdpijn komt tot stand doordat alcohol de bloedvaten in de hersenen verwijdt en je lichaam vervolgens probeert deze bloedvaten weer te vernauwen, zodra de invloed van alcohol afneemt.
Daarnaast irriteert alcohol het slijmvlies in de keel, slokdarm, maag en mond. Die prikkelingen zorgen ervoor dat je misselijk wordt en dat kan uiteindelijk ook leiden tot overgeven.

Tot dusver de uitleg over het ontstaan van de kater, maar hoe komt het dat een kater op latere leeftijd harder binnen komt? Dat komt vooral doordat je naarmate je ouder wordt, minder spiermassa hebt. Die wordt langzamerhand vervangen door vet. Spierweefsel bestaat voornamelijk uit water en dus wordt alcohol makkelijker verdund. Daarnaast spelen de nieren en lever ook een belangrijke rol in de heftigheid van je kater. Je organen zijn namelijk steeds minder in staat om de giftige stoffen in de alcohol af te breken.

Tenslotte, is er ook nog een logische verklaring waarom je meer last hebt van je kater naarmate je ouder wordt. Je bent het minder gewend om veel te drinken. Op jongere leeftijd drink je over het algemeen vaker en meer, dus je lichaam is erop ingesteld.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter Buyck

    Vreemd, normate we ouder worden raakt het lichaam net beter gewend aan alcohol (voor zij die zich hierin trainen). Uiteraard is de eerste kater op 18 minder erg dan de vierde op 44... Dat geeft dan aan dat je geen alcoholmisbruiker bent.