Daarom word je soms zwetend wakker na een avondje stappen

Pexels ELEVATE
Een avondje uit is héél gezellig. Tot de volgende ochtend, wanneer je opstaat met een knoert van een kater. Als je het echt te bond hebt gemaakt, kan het zelfs zijn dat je volledig bezweet wakker wordt. Hoe komt dat eigenlijk? En nog belangrijker: kan je er iets tegen doen? 

Er zijn verschillende redenen waarom enkele glaasjes alcohol nachtzweten kan veroorzaken. “Alcohol beïnvloedt je zenuwstelsel, waardoor je lichaam minder goed in staat is om je lichaamstemperatuur te controleren”, vertelt voedingsdeskundige Brigitte Zeitlin. “Je merkt nog wel dat je het warm hebt. Het gevolg: je begint te zweten, want dat is een natuurlijke reactie van je lichaam om af te koelen." 

Volgens haar concullega Jenny Beth Kroplin is er nog een tweede oorzaak. “Alcohol kan je hartslag de hoogte injagen en bloedvaten verwijden. Hierdoor komt je bloed, dat warm is, ook een tikje dichter bij je huid en voelt je lichaam warm aan. Dit zorgt ervoor dat je gaat zweten.” 

Dat is niet alleen vervelend, maar ook ongezond. “Alcohol heeft een dehydraterend effect op je lichaam. Wie veel drinkt, moet vaker plassen en begint ook te zweten”, legt Kroplin uit. ‘s Nachts droogt je lichaam dus uit. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe minder vocht je binnenkrijgt. 

Waarom zweet je vooral ‘s nachts? Ook daar is een logische verklaring voor. Meestal begin je pas ‘s avonds te drinken. Wanneer je lichaam reageert op de alcohol, ben je vaak al in dromenland. Als je tijdens een brunch al enkele cava’s of mimosa’s achterover slaat, heb je dat niet voor. Dan begin je overdag extra te transpireren, al merk je daar in de meeste gevallen niet zoveel van. Door de dag heen kan je immers veel water drinken om te hydrateren en te compenseren. 

Gelukkig kan je met een aantal zaken rekening houden om te vermijden dat je badend in het zweet wakker wordt. Kroplin: “Overdag minstens 8 glazen water drinken voor je op stap gaat, is een goed begin. En probeer na elk glas wijn, bier of cocktail wat water te drinken." Je denkt er misschien niet spontaan aan als je op de dansvloer staat, maar het houdt je lichaam wel gehydrateerd. Bij thuiskomst nog even een douche nemen zal je lichaam doen afkoelen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.