Daarom heb jij altijd koude handen en voeten (en dit is wat je eraan doet)

Foto door Imani Clovis via Unsplash
Krimpt je partner ook altijd in elkaar wanneer jij met je koude voeten in bed kruipt? En ben jij altijd de koukleum van het gezelschap met ijskoude vingers? Lees dan vooral even verder.

Heb jij ook altijd last van koude vingers en tenen? Dan is de oorzaak hoogstwaarschijnlijk te zoeken bij een slechte microcirculatie. Hierbij zijn de haarvaatjes in je uiterste ledematen (aka. je vingers en tenen) vernauwd. In de meeste gevallen is dit een compleet ongevaarlijke aandoening, maar maak je je toch zorgen, dan kan een bezoekje aan de huisdokter nooit kwaad. In tussentijd geven we je graag enkele tips om weer volledig opgewarmd te raken.

1. Beweeg meer

Wie lang stilzit krijgt het sneller koud, zo simpel is het. Beweeg dus wat meer, dat is niet alleen goed voor je koude vingers en tenen, maar ook voor je gezondheid.

2. Draag de juiste kledij

Toegegeven, het ziet er een beetje vreemd uit dat jij in handschoenen rondloopt wanneer buiten de eerste lentezon schijnt. Maar als dat betekent dat je het eindelijk lekker warm hebt is het zeker het proberen waard. Let er daarnaast ook op dat je schoenen niet te nauw zijn, want ook dit kan een goede bloeddoorstroming belemmeren.

3. Vermijd abrupte temperatuursveranderingen

Hoewel de winter voorbij is wil dat niet zeggen dat je niet meer te maken kan krijgen met abrupte temperatuursveranderingen. Wanneer je op een warme zomerdag een geairconditionned gebouw binnenwandelt kan dit er ook voor zorgen dat je vingers plots als ijslollies aanvoelen. Haal je wantjes dus op tijd boven, ook wanneer je snel iets uit de diepvries haalt.

4. Rook niet

Roken heeft een negatieve invloed op je bloeddoorstroming, en dan hebben we het niet alleen over je microcirculatie. Stop er dus gewoon mee, je aders en je longen zullen je dankbaar zijn.

5. Laat je masseren

Uit onderzoek blijkt dat een massage een positieve invloed heeft op je bloeddoorstroming. Geen beter excuus om nu meteen die afspraak in het wellnesscenter vast te leggen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kristine Vandermeulen

  Heb dit al jaren door een slechte bloedcirculatie.Slaap zelfs met bedsokken anders kan ik de slaap niet vatten .Massage hmm zal dit eens voorstellen aan mijn man maar elke dag ???

 • Marcel WOUTERS

  Nooit last gehad van koude handen en voeten, maar nu wel als gevolg van bloedverdunners die ik moet nemen na een hart aanval. Dus de adviesen hier vermeld gelden niet voor mij.

 • ANN LIMBOS

  Ik heb al mijn hele leven koude handen en voeten. Ik ga aan de ziekenkas vragen om elke dag een massage terug te betalen.

 • Peter Buyck

  6. is een aansluiting op 5: er is een medisch probleem. Mijn handen hebben altijd koud (of ze raken niet warm) in de auto door de ziekte van Dupuytren. Koude voeten duiden op doorbloedingsproblemen...

 • Pol Bouncing

  Ik rook 30 sigaretten per dag. Nog nooit koude voeten of handen gehad. Werk in den bouw, op het hoogste punt zelfs met natte handschoenen in de winter.