Correct je handen wassen: je doet het zo

Getty Images
Er zijn zo'n aantal regels rond hygiëne waar iedereen zich aan hoort te houden. Geregeld douchen, elke dag je ondergoed wisselen en na een toiletbezoek je handen wassen. Vooral dat laatste is zo'n vanzelfsprekendheid, en toch durven veel mensen daarbij de mist ingaan. 

Het Amerikaanse Department of Agriculture wou weten hoe het gesteld is met de hygiëne van de Amerikanen en trommelde daarom 383 proefpersonen op. Ze kwamen tot de schokkende ontdekking dat maar liefst 97 procent zijn handen niet fatsoenlijk wast. Dat is problematisch, want op die manier kan je slechte bacteriën verspreiden. 

Gelukkig vertelt het ministerie wat de juiste manier is om je handen te wassen. Eerst moet jij je handen nat maken en dan pas schrobben met zeep. Dat doe je best 20 seconden lang! Vergeet ook de rug van je hand, je handpalm, je vingernagels en de plekjes tussen je vingers niet. Na de schrobbeurt droog je je handen best af met een handdoek. Pas op: zorg op voorhand dat er een droge, propere handdoek klaarligt, want als die vochtig en vuil is, wordt het een broeihaard van bacteriën. En dan ben je weer terug bij af.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jaak Meyers

  Geef mij maar de Japanse manier van groeten. Ik hoef die vieze handen niet waarmee ze in alle soorten lichaamsopeningen zitten te peuteren. Tot snotballetjes draaien toe.

 • Peter Buyck

  En dan na het wassen en drogen die vieze deurklink op het werk of een hand krijgen van een roker...

 • Barbara De Weerdt

  Lore, ze bedoelen wel dat sommige mensen eerst in handen inzepen en ze dan afspoelen i.p.v. ze eerst nat maken, dan inzepen en afspoelen :D

 • Juliaan Van Reeth

  Ik ben het ermee eens dat je je handen minstens goed afspoelt en droogt na het toiletbezoek. Eigenlijk zou je ook je billen moeten wassen en afspoelen. Maar anderzijds is te veel hygiene (met bv. ontsmettende zeep) ook niet goed want het vermindert stilaan je natuurlijk afweermechanisme. Maw je wordt sneller ziek.

 • jeroen Deschrijver

  En ook je duimen niet vergeten. Let er maar eens op als je je handen wast. Vele mensen doen het niet.