Chirurgen leren werken met robots

BELGA
In Melle is het eerste Europese trainingscentrum voor robotchirurgie geopend. Het "OLV Vattikuti Robotic Surgery Institute" (ORSI) is genoemd naar het pionierswerk en de expertise van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst en de filantropische stichting "Vattikuti Foundation". Het trainingscentrum aan de Proefhoeve (UGent) bestaat uit twee volledig ingerichte operatiekwartieren en moet jaarlijks tot 500 chirurgen opleiden.

Robotchirurgie wordt sinds 1999 in België toegepast en is als nieuwe techniek in de geneeskunde een voortzetting van de "minimale invasieve therapie", waardoor de herstelperiodes steeds korter worden en de patiënt minder pijn ervaart.

Het nieuwe ORSI bezit twee robotsystemen, waarbij de chirurg via een console een drie- of vierarmige robot én een HD 3D visiesysteem manipuleert. Het ORSI kan training bieden aan zestien mensen tegelijk en er is ook een live audiovisuele connectie mogelijk met het OLV ziekenhuis Aalst.

"De hoofdtaken van ORSI bestaan erin kennis en expertise te bevorderen op het gebied van robotchirurgie in diverse medische domeinen en zodoende bij te dragen tot de verbetering van de kwaliteit van zorg", verduidelijkt professor urologie Alex Mottrie. "De opleidingen zijn vooral praktijkgericht. Naast uitgebreide theoretische sessies wordt ook een intensieve praktische training aangeboden. Ook geassisteerde ingrepen vormen een deel van het vooropgestelde trainingsschema." Daarvoor wordt onder meer op dood materiaal en op een ethisch verantwoorde manier met proefdieren gewerkt.

Naast opleidingen moet ORSI ook een platform bieden voor onderzoek en ontwikkeling, en datamanagement, waarbij gegevens uitgewisseld worden met gelijkaardige trainingscentra in de Verenigde Staten en India. Tien gerenommeerde urologiecentra van Europa maken deel uit van de internationale faculteit.

De robottechnologie wordt ingezet voor cardiovasculaire heelkunde, urologie, gynaecologie en in de algemene geneeskunde. Momenteel betaalt het RIZIV enkel het wegnemen van de prostaat bij kanker terug.

20 systemen in Belgische ziekenhuizen

In Belgische ziekenhuizen zijn vandaag ongeveer twintig systemen voor robotchirurgie in gebruik. Vergeleken met de rest van de wereld staat België op de tweede plaats van het aantal systemen voor robotchirurgie per miljoen inwoners, voorgegaan door de VS maar ver voor vergelijkbare landen in Europa.

Het project kostte al ruim 2 miljoen euro en werd gesteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Agentschap Ondernemen, Vlaanderen in Actie (VIA), de faculteit Diergeneeskunde (UGent), Vattikuti Foundation, Ethicon, Teleflex, Surgiquest en het OLV Aalst.

Het centrum behandelde vorige maand overigens voor het eerst in de wereld een dier met robotchirurgie. Het ongecontroleerde urineverlies van alpaca "Honey" werd verholpen door de verbinding tussen urineleider en blaas te herstellen.

BELGA
BELGA