Exclusief voor abonnees

Cardioloog Brugada vraagt aandacht voor preventie: vanaf wanneer is het nodig om je hart- en bloedvaten te laten onderzoeken?

Getty Images/iStockphoto
We moeten allemaal minstens één keer per jaar naar de tandarts. Vrouwen kloppen het best om de één à twee jaar aan bij een gynaecoloog. Moeten we binnenkort ook geregeld een afspraak maken bij de cardioloog? De wereldberoemde hartspecialist Pedro Brugada hamert op de preventievezorg in de cardiologie. Wij vroegen aan professor Erik Debing wat ervan aan is. 

“Ook als je geen klachten heb, laat je je het best eens onderzoeken.” De boodschap van de bekende hartspecialist Pedro Brugada is duidelijk: check op tijd dat je geen last hebt van hart- of vaatproblemen. Hij spreekt uit ervaring. Onder zachte dwang van zijn vrouw ging hij een jaar geleden onder de scanner. “Ik had geen klachten, maar twee dagen na die scan had ik twee stents (metalen spiraaltjes die aangebracht worden bij een kransslagadervernauwing, nvdr.). Én ik had een vernauwing van 95 procent in mijn linkerhalsslagader, wat tot definitieve verlamming of overlijden had kunnen leiden”, zo vertelde de cardioloog in ‘Gert Late Night’.

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Antoon Soetens

  Preventie is: eerst de mens gezonde voeding geven zonder chemische stoffen, maar de wetgeving keurt het toevoegen van chemische stoffen in de voeding goed!? Is er iemand die deze onzin begrijpt ? Door het vergif wordt het zwakste systeem aangevallen en meestal is dit de bloedsomloop, een screening brengt geen oplossing.

 • Jan Janssens

  Hadden ze dat bij mijn vader op tijd gedaan had hij de laatste 5j van zijn leven geen totaal geheugenverlies gehad en er misschien nog geweest! Dus ja, belangrijk om die screening te laten doen.

 • Delcroix Jean-Pierre

  Ik heb in juni 2019 een afspraak gemaakt bij de cardioloog. Mag op consultatie 12 januari 2020.

 • Mathy Osh

  Ik raad het iedereennaan, je kunt op een tijdbom leven, zonder dat je het zelf weet. Spreek helaas uit ervaring.

 • Sofie Delcommune

  Dirk, als mijn vader mee had gedaan aan de commerce had hij nu zijn kleinkinderen nog kunnen zien... spijtig genoeg was hij te koppig... Een screening kan geen kwaad zeker als het al in de familie voorkomt.