Cappuccino meest vervuilende drankje: hoe milieuvriendelijk is jouw dorstlesser?

Shutterstock
Goed drinken, dat is bij de hitte dezer dagen het devies. Maar wát je drinkt, kan nogal een verschil maken voor het klimaat. Zo is de klimaatimpact van cappuccino een veelvoud van die van thee, sap of een biertje. 

Dat blijkt uit onderzoek van MilieuCentraal. Koffie verkeerd is de ‘biefstuk onder de drankjes’ en het meest onvriendelijk, concludeert de voorlichtingsorganisatie. De klimaatvriendelijkste dorstlesser is, niet heel verrassend, kraanwater. Dat is tevens het meest gedronken vocht: de gemiddelde Nederlander drinkt twee glazen water per dag.

Daarna volgt koffie. De klimaatimpact daarvan hangt sterk af van de hoeveelheid melk die je erin doet. Drink je zwarte koffie, dan is de impact relatief laag. Bij cappuccino of koffie verkeerd komt al gauw vier keer zoveel CO2 vrij, blijkt uit de vergelijking. Daarin is onder andere gekeken naar de teelt van grondstoffen, het transport, de verpakking en het energieverbruik door het koelen of verwarmen van dranken. Zo schiet de klimaatimpact van koffie en thee omhoog als je er te veel van zet. Maar zelfs dan blijft thee een van de klimaatvriendelijkste dranken.

Zuivel is relatief belastend voor het klimaat, onder andere doordat koeien het sterke broeikasgas methaan opboeren. Ook bij de productie van veevoer komt veel CO2 vrij. Tel daarbij op dat wij Nederlanders nogal stevige melkdrinkers zijn en dat maakt duidelijk waarom zuivel van alle dranken die we consumeren
 in totaal de grootste klimaatimpact heeft.

CO2-uitstoot per drankje.
Thijs Unger CO2-uitstoot per drankje.

Grote verschillen

Binnen een drankcategorie kunnen de verschillen groot zijn. Zo is de klimaatimpact van een glas sinaasappelsap uit een glazen fles hoger dan van een glas appelsap uit pak. Bij sap en frisdrank heeft de verpakking een relatief grote impact op de klimaatscore: een kartonnen pak is beter dan een glazen fles, die zwaar is en dus transportonvriendelijk. 

Na een zweterige werkdag even bijkomen op een terrasje? Van de alcoholische opties is Belgisch bier uit een statiegeldflesje de beste optie. Buitenlandse speciaalbiertjes in eenmalig glas (zonder statiegeld) hebben een veel grotere impact op het klimaat. Ook wijn uit een fles scoort niet zo best. Voor wijnsnobs een no go, maar klimaatfanaten kunnen het beste een bag-in-boxverpakking kopen.

Als we twee glazen fris inruilen voor kraanwater, besparen we net zoveel CO2 als het planten van een nieuw bos van 5000 voetbalvelden

Kirsten Palland

Allemaal klein bier? Een beetje rekening houden met het klimaat in je drankenkeuze heeft wel degelijk impact, aldus MilieuCentraal. “Als iedere Belg twee glazen fris inruilt voor kraanwater, besparen we per jaar net zoveel CO2 als het planten van een nieuw bos van 5000 voetbalvelden groot’’, zegt woordvoerder Kirsten Palland.

“Kraanwater is 100 keer klimaatvriendelijker dan fleswater uit een anderhalveliterfles en zelfs 200 keer beter dan een halveliterflesje. Vul thuis en onderweg een hervulbare fles. 
Vind je water saai? Geef het meer smaak door er komkommer, munt of een schijfje citroen aan toe te voegen.’’
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • San Pauwels

  Axel Marckx: Bomen aanplanten lost het probleem niet op. De problemen ontstaan soms bij het weghalen van de oorspronkelijke beplanting (bijv. tropisch regenwoud). Later, kan men vaak minder waardevolle soorten aanplanten (verlies van fauna en flora) door de bodemerosie. Wanneer men een onderdeel weghaalt, dan zakt alles als een pudding in elkaar.

 • Ivan Godefroot

  @Toran Korshnah: het zijn gerecycleerde kartonnen...... en zouden ze dat eens ni doen bij elektrische wagens? eens goed uitrekenen hoeveel CO2 er daar van doen is...

 • Frederik Cools

  milieucentraal is al op de vingers getikt in Nederland omdat hun berekening niet kloppen, er is met verschillende factoren geen rekening gehouden.

 • Louis Bouduin

  In de Aldi verkopen ze (goedkoop) limoensap. Een paar druppeltjes van dit vocht in je glas, wat water van de kraan, en je hebt een heerlijke dorstlesser. Maar ja, iedereen zal wel zijn eigen toverformule hebben...

 • Peter Buyck

  Wijn milieuvriendelijker dan fruitsap? Mogelijks als je enkel CO2 in rekening brengt maar wat doe je met de het afval (pulp, pitten, ...). Fruitsap wordt soms in geconcentreerde vorm ingevoerd (schepen) om door de lokale brouwer aan te lengen tot drinkbaar fruitsap.