Cannabis kan helpen tegen ziekte van Alzheimer

Het actieve bestanddeel van de cannabisplant, THC, helpt bij het vertragen en zelfs stilleggen van de progressie van de ziekte van Alzheimer.
THINKSTOCK Het actieve bestanddeel van de cannabisplant, THC, helpt bij het vertragen en zelfs stilleggen van de progressie van de ziekte van Alzheimer.
Neurowetenschappers hebben ontdekt dat lage dosissen THC, het psychoactieve bestanddeel van cannabis, helpen om de progressie van de ziekte van Alzheimer te vertragen of zelfs stil te leggen.

In een studie die pas is verschenen in het vakblad Journal of Alzheimer's Disease stelden wetenschappers vast dat lage dosissen THC (tetrahydrocannabinol) de aanmaak van zogenaamde amyloïde betaplaatjes, die verantwoordelijk zijn voor de progressie van de ziekte, verminderen en abnormale accumulatie ervan tegengaan.

Natuurlijk en relatief veilig
"Gezien THC een natuurlijk en relatief veilige afremmer is, kan het ons in de toekomst helpen een effectieve behandeling te ontwikkelen", zo maakt hoofdonderzoeker Chuanhai Cao van de universiteit van Zuid-Florida hoopvol.

Gezonde hersenen
De neurowetenschappers stelden voorts vast dat THC de mitochondriale functie bevordert die nodig is om de hersenen van energie te voorzien, signalen door te geven in het brein en het brein over het algemeen gezond te houden.

"We wisten al dat THC een sterke antioxidant is die de hersenen beschermt, maar dit is de eerste studie die aantoont dat het een gunstige invloed kan hebben op het ziektebeeld van Alzheimerpatiënten", stelt Cao.

Geen pleidooi voor druggebruik
Het onderzoek wees ook uit dat de therapeutische voordelen van THC in lage dosissen groter zijn dan de risico's op geheugenverlies.

"Pleiten we ervoor dat mensen drugs gebruiken tegen de ziekte? Nee", nuanceert co-auteur Neel Nabar. "Maar deze bevindingen kunnen wel leiden tot de ontwikkeling van verwante middelen die veilig, legaal en nuttig zijn in de behandeling van de ziekte van Alzheimer".