Bye bye foodbaby: mediterraan dieet gaat overeten tegen

Shutterstock
Onlangs werd het mediterrane voedingspatroon nog verkozen als gezondste dieet uit 41 verschillende diëten. Een echte verrassing is dat niet aangezien het in verband wordt gebracht met gewichtsverlies en een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Maar uit nieuw onderzoek blijkt het nu ook overeten tegen te gaan en obesitas te beperken in vergelijking met het westerse dieet.

Voor de studie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift ‘Obesity’, vergeleken de onderzoekers het typische westerse dieet, dat veel vet en suiker bevat, met het mediterrane dieet, dat rijk is aan voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en volle granen. Ze merkten op dat de proefpersonen die het mediterrane dieet volgden niet in verleiding kwamen om al het beschikbare voedsel dat aan hen werd voorgeschoteld op te eten en ook niet aankwamen, terwijl de mensen die zich aan westerse dieet hielden zich wél overaten en na afloop meer kilo’s op de weegschaal zagen staan.

“We zagen dat de groep die het mediterrane dieet volgde in totaal minder calorieën at, een lager lichaamsgewicht en minder lichaamsvet had dan de personen die het westerse dieet moesten volgen”, aldus hoofdonderzoeker van de studie Carol A. Shively. Daardoor stellen de onderzoekers dat het mediterrane dieet overeten tegengaat alsook het risico op obesitas en diabetes beperkt.

Graag met het mediterraanse dieet aan de slag? Dat is makkelijker dan je denkt. Je hoeft immers geen grote voedingsgroepen te schrappen. Het moedigt je vooral aan om meer te eten van bepaalde voedingsmiddelen. Zo zet je het best meer fruit, groenten, volle granen, noten, olijfolie en peulvruchten op het menu. Ook vis met veel omega 3-vetzuren staat hoog op het boodschappenlijstje. Daarnaast probeer je zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen te vermijden zoals rood vlees en zoete lekkernijen.

Naast de voordelen van dit onderzoek, wordt het mediterraanse dieet al langer gelinkt aan een langere levensduur, een beter metabolisme en gezondere darmen. Als je ‘t ons vraagt, dus absoluut het proberen waard!
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jean De Grande

    Probeer op Fuerteventura maar eens genoeg groenten op je bord te krijgen in een Spaans restaurant. Je kan beter bij de Aziaten gaan, veel evenwichtiger.