Buiten lopen of op de loopband: wat verbrandt het meeste calorieën?

thinkstock
Hardlopen is voor velen dé manier om die zomerkilootjes kwijt te raken. Het kost je niets (behalve wat moeite en een paar loopschoenen), en iedereen kan ermee beginnen. En wie loopt om wat af te vallen, is ongetwijfeld ook bezig met het aantal calorieën dat je verbrandt. Dan rijst de vraag: doe je dat nu beter op de loopband, of gewoon in het park?

Wie zowel af en toe buiten loopt, als in de sportschool op de loopband, die weet dat het binnen meestal een stuk vlotter lijkt te gaan. Maar betekent dat, dat we ook echt minder verbranden?

Ja dus. John Porcari, hoofd van het Clinical Exercise Physiology programma aan de universiteit van Wisconsin geeft uitsluitsel: "Wie buiten gaat hardlopen, verbrandt 3 tot 7 procent meer calorieën dan wie op een loopband staat. Op de loopband helpt de bewegende band je om vooruit te komen. Bovendien heb je ook geen last van weerstand door externe factoren, zoals de wind of een oneven wegdek."

Maar ook je snelheid speelt een rol. Wie aan een gezapig tempo jogt, verbrandt buiten 3 procent meer calorieën, terwijl mensen die aan een hogere snelheid door het park vlammen zo'n 7 procent meer calorieën verbruiken. Heb je meer weerstand, bijvoorbeeld door een sterke windvlaag of stevige helling, dan zal dat aantal nog meer de hoogte in gaan.

Wie liever binnen loopt, maar graag even veel verbrandt, doet dat simpelweg door vijf minuten langer op de loopband te staan of die 1 procent hoger te zetten, aldus Porcari.
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • petra callebert

    Ik vind buiten lopen veel leuker want je hebt een einddoel als je op de band loopt zot je constant naar het zelfde punt te staren

  • Joos van Haaren

    Ik vind het lopen in de natuur fijner en ontspannender. Heb ook een loopband, maar liever een half uurtje buiten in de regen dan een kwartier op de loopband. In de winter als het glad Is of een ijskoude wind pak ik wel de loopband. Maar nooit lang. Het is als ik maar even lekker gelopen heb. En ik ben niet meer een van de jongste. Dus koud en glad heb ik niets meer mee. En is de loopband een goede oplossing

  • Jo Lig

    De vrijheid die je hebt als buiten loopt is niet te vergelijken met een loopbandsessie. Ieder zijn keuze, maar doe mij maar een uurtje vrije natuur