Brit reist naar Australië om kinderen met zeldzame ziekte moed in te spreken

Jono (30) en Zachary (2) lijden allebei aan het Treacher-Collins syndroom, waardoor hun schedel, kaakbeenderen en kin zich niet volledig kunnen ontwikkelen.
Twitter / Jono Lancaster Jono (30) en Zachary (2) lijden allebei aan het Treacher-Collins syndroom, waardoor hun schedel, kaakbeenderen en kin zich niet volledig kunnen ontwikkelen.
De Brit Jono Lancaster is naar de andere kant van de wereld gereisd om een kleuter te ontmoeten die dezelfde zeldzame ziekte heeft als hij.

De 30-jarige Jono lijdt aan het Treacher-Collins syndroom, waardoor zijn schedel, kaakbeenderen en kin zich niet volledig kunnen ontwikkelen.

Vorige maand ontmoette hij in Adelaide de twee jaar oude Zackary, die dezelfde ziekte heeft. De moeder van Zackary had Jono via Facebook gecontacteerd.

Inspiratiebron
"Jono is voor ons een enorme inspiratiebron", verklaarde de moeder aan de pers. "Toen hij zei dat hij naar Australië zou komen, wisten we dat we hem moesten ontmoeten. Zien dat Zack iemand als Jono kon ontmoeten, maakte ons zo gelukkig".

Pesters de mond snoeren
Jono gaat in Australië nog andere kinderen met dezelfde aandoening opzoeken. Hij hoopt hen de boodschap te kunnen overbrengen dat ze ondanks hun beperking toch een volwaardig leven kunnen leiden. Jono noemt zichzelf op Twitter "deeltijds model, voltijds poseur". Hij geeft lezingen op scholen over genetische ziektes en hoopt zo ook pesters de mond te snoeren.

Jono tegenover de Adelaide Advertiser: "Ik had als kind maar wat graag iemand gezien die er als ik uitzag. Iemand die een baan had, een partner. Iemand die me had gezegd: 'Dit is wat je kan bereiken'".

Op Twitter post Jono foto's van alle kinderen met het Treacher Collins syndroom die hij in Australië en Nieuw-Zeeland heeft ontmoet. Zo hoopt hij het stigma dat op de ziekte rust te kunnen wegvagen.