Brengen ijsberen een einde aan obesitas bij de mens?

THINKSTOCK
Het DNA van ijsberen zou wel eens het antwoord kunnen zijn op de obesitasepidemie. Wetenschappers ontdekten dat de dieren gemuteerde genen hebben die hen weerbaar maken tegen de gezondheidsgevaren van de vette voeding waarop ze overleven.

Uit de studie aan de universiteit van California, Berkeley blijkt dat ijsberen geëvolueerd zijn om op een unieke manier om te gaan met hoge vetgehaltes in vlees van zeehonden en karkassen van walvissen. Hoewel de helft van hun lichaamsgewicht bestaat uit vet en de cholesterolwaarden torenhoog zijn, kampen deze dieren niet met verstopte aders en hartproblemen.

DNA
De sleutel zit in verschillende gemuteerde genen met een impact op het metabolisme van de ijsbeer. Door inzicht te vergaren in de werking ervan hopen wetenschappers nieuwe behandelingen te creëren in de strijd tegen zwaarlijvigheid bij de mens.

"Dankzij vergelijkende genomica leren we hoe andere organismen omgaan met condities waar de mens eveneens aan wordt blootgesteld. IJsberen hebben zich genetisch aangepast aan het vetrijke dieet dat ook heel wat mensen zichzelf opleggen", verklaart professor Rasmus Nielsen.

Cholesterol
Tijdens het onderzoek in samenwerking met de universiteit van Kopenhagen werd de genetische code van 79 ijsberen uit Groenland en 10 bruine beren verspreid over heel de wereld, haarfijn onderzocht. Eén van de ontdekte genen (APOB) verhuist cholesterol van de bloedstroom naar de cellen, waardoor het risico op hartproblemen aanzienlijk slinkt.

"Ontdekkingen als dit moedigen aan om dieper te graven in de zoektocht naar de onderliggende genetische oorzaken van cardiovasculaire aandoeningen bij de mens", klinkt het.

THINKSTOCK
THINKSTOCK