Breintraumaonderzoek UZA kan miljoen mensen helpen

Foto ter illustratie.
THINKSTOCK Foto ter illustratie.
De meer dan 1 miljoen Europeanen die een breintrauma oplopen, zijn mogelijk gebaat bij een grootschalige studie onder leiding van de universiteit van Cambrige en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Dat werd gezegd bij de lancering van de studie in Antwerpen.

Jaarlijks zorgen breintrauma's volgens de onderzoekers voor een hoge persoonlijke en maatschappelijke kost, die voor meer doden bij jonge volwassenen zorgt dan eerder welke andere ziekte. In België gaat het jaarlijks om 900 doden, in Europa om 75.000 doden. "Voor zij die overleven kunnen er levenslang zware gevolgen zijn", klinkt het. Jaarlijks veroorzaken TBI's voor meer dan 30 miljoen euro aan kosten.

Kennishiaten
Voor het project zullen de data van meer dan 5.000 patiënten van over heel Europa geanalyseerd worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van MRI-scanners (magnetischeresonantiebeeldvorming), die vlakbij spoedafdelingen geplaatst zullen worden om in een vroeg stadium na een breintrauma beelden te maken.

"Over heel Europa worden verschillende behandelingsmethodes gebruikt en er bestaan nog vele kennishiaten over TBI", zegt hoogleraar David Menon (Universiteit van Cambridge). "Variaties in klinische paden en het managen van individuele patiënten zal ons toelaten om algemene 'best practices' uit te werken om de juiste patiënten aan de juiste behandelingen te koppelen", aldus Menon.

Europese subsidies
Het project, dat kadert in het Europese Seventh Frame Onderzoeksprogramma, zal zo'n 40 miljoen euro kosten, waarvan drie vierde afkomstig van Europese subsidies. "We kunnen veel doen, maar niet genoeg, dus met de toelage kunnen we samenwerking op een grote schaal mogelijk maken", aldus coördinator Andrew Maas (UZA).

De studie werd vandaag officieel in Antwerpen gelanceerd, in aanwezigheid van zo'n 80 wetenschappers uit Europa, China, de Verenigde Staten en Australië. Ze kadert in een groter project 'International Traumatic Brain Injury Research Initiative'.