Boek met tampons vliegt de deuren uit

The Female Company
In Duitsland worden tampons nog altijd belast aan 19%, waardoor ze onder de luxegoederen vallen. Als protest verpakt The Female Company, een bedrijf dat biologische tampons verkoopt, ze nu in een boek, omdat daar slechts een belasting van 7% op geldt.

In België werd de tampontax vorig jaar al afgeschaft waardoor tampons en maandverbanden aan 6% in plaats van 21% belast worden. In Duitsland vallen ze daarentegen nog altijd onder de luxegoederen. Omdat er ook niets werd gedaan met een petitie die door 175.000 mensen ondertekend werd om de tampontaks af te schaffen, besloten de oprichters van het tamponbedrijf The Female Company ze in een boek te stoppen. Boeken worden in Duitsland immers maar aan 7% belast waardoor ze toch de belasting van 19% kunnen omzeilen.

“We kwamen op het idee toen we ons realiseerden dat er waarschijnlijk maar weinig zou veranderen”, vertelt mede-oprichtser Ann-Sophie Claus. “De Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, antwoordde dat immers hij de belasting niet wilde verlagen, omdat hij niet kon garanderen dat bedrijven ook daadwerkelijk de belastingverlaging gingen doorvoeren naar hun klanten.” Met dit boek, dat verkocht wordt aan €3,11, bewijzen ze volgens Claus dat het bedrijf die verlaging wél doorvoert naar hun consumenten.

‘The Tampon Book’ bevat naast 15 tampons, ook verhalen over menstruatie en illustraties en is een ware verkoophit. Bij de lancering in de lente verkocht het meteen in een dag uit, de tweede druk in een week. Inmiddels gingen er al 10.000 exemplaren over de toonbank. Momenteel is het boek alleen nog maar in de Engelstalige versie beschikbaar.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tamara Engels

  Geert Vaelen, iemand zoals "de Piet" hier zou daarover zo beslissen…

 • Sophie DeWolf

  @caroline bex: 100% mee eens! Fantastische actie

 • piet devlieger

  Elektriciteit wordt ook als een luxeproduct belast, net als zoveel andere zaken. Zal die euro of zo meer voor tampons nu echt het verschil maken ? Moeten er daar echt boeken over geschreven worden ? Met hetgeen ze voor dit boek betalen kunnen ze al veel taks op maandverbanden en tampons betalen. Er zijn dus duidelijk mensen die niets beters te doen hebben dan zich daarmee bezig te houden. Als ze nu eens wat meer zouden werken dan zouden ze genoeg verdienen om daar niet over te moeten zagen.

 • Geert Vaelen

  En een boek is dan 7% en geen luxeproduct? Je kan deftig leven zonder een boek, maar zonder tampons hebben veel vrouwen toch veel problemen en da's dan luxe? Wie beslist die taxen dan? Een boekverslindende man die geen tampons nodig heeft?

 • Petra de Riddere

  Heb de prijs van tampons en maandverbanden nochtans niet zien dalen sinds de had gezakt is iemand anders wel? Betaal nog steeds evenveel