Blauw licht is de nieuwe vijand van je huid: feit of fabel?

Getty Images/iStockphoto
Wie het gevecht tegen vroegtijdige huidveroudering wil winnen, mag zich tegenwoordig niet alleen meer richten op uv-straling. Ook blauw licht heeft een steeds groter aandeel in het ontstaan van rimpels en een verslapte huid. Gelukkig is een gewaarschuwd mens er twee waard: alles over blauw licht en hoe ermee om te gaan.

Wat is blauw licht?

Nu we met zijn allen steeds meer verslingerd lijken te raken aan onze schermpjes, of dat nu de tv, de tablet, de computer of onze smartphone is, beginnen de kwalijke gevolgen daarvan hun sporen na te laten op onze huid. Het blauwe licht, ook wel HEV-licht (High Energy Visible Light) genoemd, dat deze schermen uitstralen, zou namelijk huidschade veroorzaken door de aanmaak van vrije radicalen. Net zoals bij uvA-stralen kan dat ervoor zorgen dat onze huid vroegtijdig gaat verouderen. Maar in tegenstelling tot uv-straling dringt blauw licht dieper door in onze huid, waardoor de schade des te groter wordt. 

Je hebt 20% van dit artikel gelezen
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Yvan Lissens

    Niet enkel het computer- of smartphonescherm, maar tegenwoordig duiken meer en meer led-buizen op ter vervanging van de tl-lamp. Deze led-buizen verspreiden een fel wit/blauw licht tegenover het wit/gele van de vroegere tl. Bij mijn werkgever is men overal de tl aan het vervangen door led, ik vraag me af hoe lang het gaat duren vooraleer de eerste klachten gaan opduiken.

  • freddy henslegers

    Slecht voor de huid zou ik niet durven beweren maar zeer slecht voor de ogen is zeker waar.