Bewijs groeit dat e-sigaret helemaal niet gezonder is

thinkstock
Volgens nieuw Amerikaans onderzoek is de rook van elektrische sigaretten even schadelijk als die van traditionele. Daarmee wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de discussie over de pro's en contra's van e-roken. Ook blijkt dat elektronisch roken aanzet tot een nicotineverslaving.

Wetenschappers aan de universiteit van Boston hebben nieuw bewijs dat elektronisch roken toch niet zo veel gezonder is. De onderzoekers hebben een paar bronchiale cellen opgekweekt en gekeken welke invloed de rookdamp van zowel een traditionele als e-sigaret had. Daaruit blijkt dat de twee celsoorten dezelfde negatieve eigenschappen vertonen die bovendien ook vastgesteld worden bij kankergezwellen. "E-roken is dus echt niet zoveel gezonder", zegt dokter Avrum Spira.

Bovendien blijkt de bewering die zegt dat e-sigaretten mensen helpen bij het stoppen met roken ook flauwekul is. "We hebben ontdekt dat e-sigaretten vaker, en dus niet minder, gebruikt worden. Vooral bij jongeren is er een stijgend en regelmatiger gebruik", stelt Spira. Hij noemt e-sigaretten de nieuwe bron die mensen aanzet tot een nicotineverslaving.