Bestaat er iets als te veel slaap en is dat goed of net slecht?

Shutterstock
Dat te weinig slapen ongezond is voor lichaam en geest, weten we allemaal. Maar over een te veel aan slaap wordt amper geschreven. Kun je überhaupt te veel slapen en is dat dan net goed of juist slecht voor de gezondheid? Wij zoeken het uit.

Aangezien de hele maatschappij zowat een chronisch slaaptekort heeft, zou je denken dat wie meer slaapt net heel goed bezig is. Eerst en vooral: wat is te veel slaap? De slaapbehoefte verschilt per persoon en is afhankelijk van diverse factoren. De meeste deskundigen raden een slaaptijd tussen 7 en 9 uur per nacht aan. Sommige mensen voelen zich na 7 uur al uitgeslapen, andere hebben wat meer nodig. Langer dan 9 uur slapen per nacht, wordt door de wetenschap en slaapexperts beschouwd als te veel voor een volwassene.

Meer risico om te overlijden

Een studie die in 2010 in het vakblad Sleep verscheen, stelt dat kortslapers meer risico lopen om te overlijden dan wie 7 à 8 uur per nacht slaapt. Maar voor langslapers is het risico zelfs nog groter, luidde hun conclusie toen. Hoewel dat aan andere factoren te wijten kan zijn - langslapers zijn mogelijk vatbaarder voor een depressie - lijkt een langere nachtrust in eerste instantie dus niet veel voordelen te bieden.

Finse wetenschappers stelden in 2014 dan weer vast dat te veel slaap een groeiend probleem is in onze moderne maatschappij. Hun onderzoek bij 3.760 mannen en vrouwen tussen 30 en 64 jaar, eveneens verschenen in Sleep, toonde aan dat te lang slapen dezelfde effecten heeft op je lichaam als slapeloosheid.

Wanneer je te lang in bed blijft liggen, zou je lichaam vatbaarder zijn voor infecties en zul je ook sneller ziek worden, zeggen de onderzoekers. Ze stellen dat je je lichaam in gevaar brengt wanneer je minder dan zes of meer dan negen uur per nacht slaapt.

Een onderzoeksteam uit Korea bestudeerde de slaapgewoonten van 650 vrouwen die ivf ondergingen in 2013. Ze ontdekten dat wie tussen zeven en acht uur sliep, meer kans had om zwanger te raken dan wie negen tot elf uur per nacht haalde. Er werd niet dieper ingegaan op de oorzaak daarvan, maar het is wel geweten dat slaapgewoonten invloed hebben op de productie van hormonen en de menstruatiecyclus.

Uitslapen

Even voor de duidelijkheid, met te veel slaap bedoelen we niet een keer uitslapen in het weekend of wanneer je ziek bent. Al raden experts ook dat af. “Alle feestjes op vrijdag- en zaterdagavond ten spijt, het verschil tussen het tijdstip waarop je opstaat bedraagt dagelijks bij voorkeur maximaal een uur. Anders raakt je slaap-waakritme mogelijk uit balans”, vertelt Johan Verbraecken, medisch coördinator van het slaapcentrum van het UZ Antwerpen. “Tevens bestaat er zoiets als slaapdruk. Hoe langer je wakker bent, hoe groter de behoefte wordt om te slapen. Dat is meteen de reden waarom uitslapen tot ’s middags je vaak suffer in plaats van fitter maakt: je biologische klok raakt er immers van in de war.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Laura DeBacker

    Wie heeft er in godsnaam tijd om zoveel uren te slapen??