Belgische ouders voelen zich schuldig als ze bezorgmaaltijd op tafel zetten

Foto ter illustratie.
Shutterstock Foto ter illustratie.
De meeste ouders vinden het belangrijk om ‘s avonds gezellig samen te eten met het hele gezin. En dat gebeurt het liefst met lekkere, verse en gezonde maaltijden. Dat blijkt uit een studie van maaltijdbezorgapp Uber Eats.

Veel ouders hebben het druk-druk-druk: ze hebben een drukke baan, een bruisend sociaal leven, voldoende quality time met hun kroost en daarbovenop willen ze elke avond een gezonde maaltijd op tafel zetten. Volgens een rondvraag van Uber Eats bij 1.139 mensen geeft de overgrote meerderheid (81%) de voorkeur aan een zelfbereid diner. 74% zegt minstens 5 à 6 keer per week zelfbereide maaltijden te eten. Voor 37% is dat zelfs elke dag. 

Maar af en toe zit dat drukke leven in de weg en gaat het wel eens mis met dat voornemen om gezond te kokkerellen. Een bezorgmaaltijd is dan een gemakkelijke oplossing. Toch lijken ouders zich dan vaak schuldig te voelen: vrouwen (66%) hebben dit net iets vaker dan mannen (58%). De reden? Ze hebben het idee dat bezorgde maaltijden vaak ongezonder zijn dan wat ze zelf bereiden. 35% van alle vrouwen is niet helemaal overtuigd dat hun kinderen dan voldoende gezonde voedingsstoffen op hun bord krijgen. Mannen hebben iets meer vertrouwen: bij hen is dit 29%. In totaal zegt 49% dan ook dat ze vaker bezorgmaaltijden zouden bestellen als er meer gezonde opties zouden zijn.

Ook redactrice Valérie kent dat gevoel goed: “Van dat schuldgevoel ken ik jammer genoeg alles. Ik kom uit een gezin waar mijn moeder zo goed als elke dag een vers bereide maaltijd op tafel toverde. En ja, zij werkte ook fulltime. Dat dat bij mij niet elke dag lukt, voelt dus een beetje als falen. Om ervoor te zorgen dat mijn kinderen ( van 6 en 3 jaar) toch het grootste deel van de week een gezonde, huisbereide maaltijd voorgeschoteld krijgen zorg ik ervoor dat ik tijdens het weekend al boodschappen doe, zodat de gezonde ingrediënten alvast in huis zijn. Daarnaast bereid ik vaak op zondag al een gezonde maaltijd voor die we dan op maandag kunnen eten. Ons ultieme redmiddel? We eten met het gezin minstens één keer per week bij mijn ouders of schoonouders. Een verse maaltijd, gepaard met wat quality time met de familie? Win-win!”

Daarnaast zijn Belgische ouders bereid om alles uit de kast te halen om hun kinderen gezond te laten eten. Zo zegt 75% van alle jonge ouders slimme trucjes of hulpmiddelen in te zetten om de kroost groenten te laten eten. Veelgenoemde trucjes zijn bijvoorbeeld groenten verstoppen of pureren, een andere naam verzinnen of leuk bestek of servies gebruiken. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  Ik zag vandaag gepelde gekookte eieren in een bokaal te koop in de winkel. Mensen toch, kinderen op de wereld zetten maar niet eens de moed of de kennis hebben om op kwalitatieve wijze te voorzien aan de basisbehoeften van je kinderen ? Dringend naar de kookles ipv te joggen :-) en maak van koken een gezellige bedoening thuis.

 • Stella Birkenbrau

  Ik ben in de jaren '60-'70 ook groot geworden op 'bezorgmaaltijden'. De kwaliteit van die maaltijden nu is niet te vergelijken met de kwaliteit van toen. Dat waren pas erbarmelijke tot walgelijke bereidsels, eerder bezorgd-maaltyden. Nu is 't of ge thuis op restaurant zijt, zo lekker uitgebalanceerd gezond en niks om je voor te schamen!

 • Elke Claes

  Probleem is dat veel van die jonge mannen niet kunnen koken,gestudeerd eten in diepvries van de mama op hun kot,dan carrière maken,en plots de vrouw van hun leven en kinderen,koken nog altijd nihil afhaal maaltijden daarentegen des te meer,kinderen vertellen veel op school ook dat de papa nooit kookt.

 • Caroline Bex

  Vrouwonvriendelijke en degoutante reacties hier. Marc, de man kan toch ook koken? Freddy, vroeger zaten de vrouwen aan de haard en nu werken ze tenminste, ook al is dat volgens jou slechts 36 uur. Frederick, wie ben jij op te oordelen?

 • peter poot

  wij werken alle twee 4/5 en maken elke dag vers eten, maar af en tooe mag de riem ereens af en daar hebben wij geen probleem mee