Belgische arts laat oor groeien op voorarm van patiënte

Het oor uit kunststof werd ingeplant op de voorarm van de patiënte om het te 'bekleden' met echt weefsel.
Le Soir/D.R. Het oor uit kunststof werd ingeplant op de voorarm van de patiënte om het te 'bekleden' met echt weefsel.
Een 19-jarige vrouw heeft een nieuw oor gekregen dat gecultiveerd werd op haar voorarm. Het gaat om een prothese die 'bekleed' werd met bloedvaten en huid uit haar arm en vervolgens werd getransplanteerd. De transplantatie is een wereldprimeur, zo schrijft Le Soir.

De 19-jarige vrouw leed aan huidkanker en moest haar oor laten amputeren om de tumor volledig te kunnen verwijderen. Ze kreeg een soort magneet ingeplant waarop ze een artificieel oor kon bevestigen. "Mijn patiënte vertelde me dat ze een hekel had aan die prothese omdat ze telkens ze het oor verwijderde opnieuw werd geconfronteerd met de kanker", zegt chirurg Afshin Yousefpour van het Chirecziekenhuis in Brussel, die de operatie uitvoerde, in Le Soir.

"Ze vroeg me al lachend of ik voor haar geen nieuw oor kon maken. Ik zei haar dat dat niet mogelijk was, maar het gesprek bleef nazinderen. Ik dacht: het is niet omdat nog niemand het heeft gedaan dat het niet mogelijk is."

Yousefpour wist dat hij geen oor vanuit het niets kon maken en ging op zoek naar een prothese die hij zou kunnen bekleden met bloedvaten en huid van de patiënte zelf om afstoting te vermijden. In de Verenigde Staten is al eerder een oor geconstrueerd, maar dat gebeurde met kraakbeen dat uit de ribben van de patiënt was gehaald. "Mijn patiënte heeft al zoveel operaties achter de rug, ik wou haar niet opnieuw onder het mes laten gaan. Bovendien is er altijd een risico op overlijden", vertelt Yousefpour.

'Ze vroeg me al lachend of ik voor haar geen nieuw oor kon maken. Ik zei haar dat dat niet mogelijk was, maar het gesprek bleef nazinderen'

Afshin Yousefpour, Brusselse chirurg

Nieuwe technieken

Uiteindelijk vond Yousefpour een bedrijf dat oorprotheses maakt uit poreus polyethyleen, ontworpen om het oor beter te integreren in bestaand weefsel. Omdat het niet mogelijk was de prothese onder de hoofdhuid aan te brengen, besloot Yousefpour het oor te cultiveren onder de huid van de voorarm van zijn patiënte. De huid werd gedurende zes weken uitgerekt door middel van een ballonnetje. Eens de huid voorbereid was, werd het ballonnetje vervangen door de prothese. Na nog eens zes weken had de huid de vorm van het oor aangenomen en kon het naar zijn juiste plaats getransplanteerd worden.

Het kunstmatige oor werd ook voorzien van bloedvaten en verbonden met de intact gebleven gehoorgang van de patiënte. "Deze techniek is bedoeld voor mensen bij wie het lokale weefsel niet geschikt is voor de reconstructie van een oor", legt Yousefpour uit. Hij hoopt dat met deze primeur nieuwe mogelijkheden worden onderzocht, zodat het construeren van nieuwe oren of neuzen in de toekomst eenvoudiger en natuurgetrouwer wordt. "Echt kraakbeen geeft een meer natuurlijk resultaat. Bovendien gaat het dan uitsluitend om levend weefsel. Met een prothese blijft er een risico op infectie."

Nadat het oor werd vastgehecht, werd er een gaatje in gemaakt om het te verbinden met de intact gebleven gehoorgang van de patiënte.
Le Soir/D.R. Nadat het oor werd vastgehecht, werd er een gaatje in gemaakt om het te verbinden met de intact gebleven gehoorgang van de patiënte.