Bedwants verovert de Vlaamse slaapkamer

THINKSTOCK
In Vlaamse slaapkamers was de bedwants tot een vijftal jaar geleden een nobele onbekende, maar vandaag krijgen ongediertebestrijders steeds vaker met deze exotische bloedzuiger af te rekenen. Volgens De Standaard komen de beestjes niet enkel voor in jeugdherbergen en hotels, maar kruipen ze ook bij particulieren thuis in bed. Hoe komen ze daar? Is dat gevaarlijk? En vooral: hoe krijgt u ze weer weg?

1. Hoe komt de bedwants in uw bed terecht?

Tot voor kort kwam de bedwants in de westerse wereld nog amper voor. Men ging er lang van uit dat het insect uitgeroeid was, maar de bloedzuiger is nu aan een comeback bezig.

Dat merkt ook Luc Joosten, manager van ongediertebestrijder Limas Facilities. Volgens hem heeft de opmars van de bedwants twee belangrijke redenen. "Vroeger werd voor de bestrijding van kakkerlakken een algemene insecticide gebruikt", zei hij vanmorgen in 'De ochtend' op Radio 1. "Daarmee verwijderde je ook de bedwantsen. Nu worden kakkerlakken specifieker bestreden met een gel, die de bedwants niet doodt."

Dat de bedwants opnieuw in onze regio opduikt, heeft ook alles te maken met ons veranderde reisgedrag. "De beestjes sluipen in de bagage van mensen die naar warme landen reizen", aldus Joosten. Op die manier heeft de bedwants zich massaal verspreid in steden als Londen, Amsterdam en New York. Het zijn vooral couchsurfers en Airbnb'ers die de beesten vanuit die steden naar Vlaanderen meebrengen.

Eén eitje volstaat om ook thuis een plaag te krijgen. Volgens Joosten is zo'n plaag niet altijd makkelijk vast te stellen. "De beesten zitten verborgen in spleten en kieren, meestal aan het hoofdeinde van het bed. Pas wanneer je gaat slapen, komen ze op je lichaamswarmte af."

'De beesten zitten verborgen in spleten en kieren, meestal aan het hoofdeinde van het bed. Pas wanneer je gaat slapen, komen ze op je lichaamswarmte af'

Luc Joosten, Limas Facilities

2. Hoe gevaarlijk is een bedwantsenplaag?

"De beesten brengen geen ziektes over, maar een beet van een bedwants is wel veel erger dan een muggenbeet", zegt Joosten. "Ze veroorzaken enorme rode, jeukende plekken."

De bedwants, die tot een centimeter groot kan worden, leeft van het bloed van warmbloedigen. Met zijn scherpe snuit spuit hij een soort gif in de huid, waarna hij het nodige bloed naar binnen zuigt. Bij sommige mensen kan dat tot allergische reacties leiden.

Een beet behandelen, is meestal niet nodig. De jeukende plek verdwijnt vanzelf na enkele dagen.

3. Is het te voorkomen?

Omdat bedwantsen mee naar huis genomen worden vanuit het buitenland, begint de preventie in uw hotelkamer. Controleer de bedden, ook onder de matras. Ziet u bruinzwarte puntjes op lakens, plinten, schilderijen of stopcontacten, dan zijn er mogelijk bedwantsen aanwezig. Ook restanten van vervelde bedwantsen (zie foto) zijn een overduidelijk signaal.

Stelt u tijdens uw verblijf tekenen van bedwantsen vast - een beet of bloeddruppeltjes op de lakens - wees dan bijzonder voorzichtig bij het inpakken van uw bagage. Leg uw koffer ook nooit op de grond.

Restanten van vervelde bedwantsen.
THINKSTOCK Restanten van vervelde bedwantsen.

4. Wat als het te laat is?

Uw lakens wassen of uw slaapkamer grondig schrobben volstaat helaas niet. "De bedwants moet met een specifieke behandeling bestreden worden", zegt Joosten. "Dat kan met een insecticide of een warmtebehandeling." In het laatste geval wordt de ruimte met behulp van blazers verhit tot zestig graden. De hitte doet de eiwitten in het lichaam van de insecten en de eitjes stollen, waardoor ze afsterven.

De volledige ruimte waarin de bedwants wordt aangetroffen, moet overigens behandeld worden, anders bestaat de kans dat er eitjes overleven. Om een verdere verspreiding te voorkomen, moet de ruimte onaangeroerd blijven zolang de plaag niet bestreden is.

Bestrijders raden mensen af zelf aan de slag te gaan. "Zelf in het rond spuiten maakt het probleem vaak alleen erger: de wantsen verhuizen makkelijk naar andere plekken in het huis", zegt Chris Despiegheleire, zaakvoerder van BOV in Tienen, aan De Standaard.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels