Bah! De apparaten in de fitness zijn viezer dan een wc

thinkstock
We zeiden het al: sporten in de buitenlucht heeft een heleboel voordelen. Nog ééntje voor bij dat lijstje: er zijn geen vieze apparaten. Want nu blijkt dat die fitnesstoestellen zo mogelijk nog onhygiënischer zijn dan een toiletpot.

Het Amerikaanse fitnesstoestellenbedrijf FitRated onderzocht 27 verschillende apparaten uit 3 verschillende sportscholen. Hun bedoeling? Achterhalen hoeveel bacteriën er op zo'n fitnesstoestel te vinden zijn. En dat blijken er een heleboel.

Een gewoon gewichtje bevat bijvoorbeeld al 362 keer zoveel bacteriën als een wc-bril. En de loopband, waar je nochtans niet al te veel aanraakt, bevat 74 keer meer kleine beestjes dan een doorsnee kraan.

Bovendien zijn het niet echt de hoeveelheid bacteriën die ons zorgen moeten baren, maar de soort. Meer dan de helft van de bacteriën die gevonden werden kunnen huidinfecties, bloedvergiftiging of een longontsteking tot gevolg hebben. Niet meteen waarom we naar de sportschool gaan, toch?

Al hoef je je volgens FitRated nog niet heel veel zorgen te maken. "Zorg dat je de toestellen altijd desinfecteert voor en nadat je ze gebruikt, en loop nooit blootsvoets. Vermijd ook zoveel mogelijk je gezicht aan te raken en was je handen en kleren meteen ná je sportsessie."