Bacteriën overleven dagenlang op vliegtuigstoelen

THINKSTOCK
Amerikaanse wetenschapper hebben aan de hand van een nieuwe studie aangetoond dat bacteriën bijna een week kunnen overleven op vliegtuigstoelen. Zo meldt de nieuwssite ScienceDaily.

"Heel wat reizigers zijn bezorgd om een ziekte over te krijgen van medepassagiers wanneer ze met een vliegtuig reizen", zegt hoofdonderzoeker Kiril Vaglenov. "Met deze studie wilden we dit potentiële probleem onderzoeken." De onderzoekers kweekten twee ziekteverwekkers, de MRSA-bacterie en de bacterie E.coli 0157 H7, en lieten beide organismen groeien op verschillende onderdelen van vliegtuigstoelen: armleuningen, de plastic opklaptafeltjes en de opbergvakken op de achterkant van de rugleuningen.

De MRSA-bacterie kan maximum 168 uur overleven in het opbergvak op de achterkant van rugleuningen van de vliegtuigstoelen. De bacterie E. coli kan dan weer maximum 96 uur in leven blijven op de armleuningen van de stoeltjes.

"De studie laat zien dat deze bacteriën dagenlang kunnen overleven op de geteste oppervlaktes, ongeacht het type lichaamsvloeistof waarin ze worden verspreid", aldus Vaglenov. "Nu willen we nagaan hoe verspreiding van bacteriën in vliegtuigen kan worden tegengegaan."  

De bevindingen werden op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Microbiology in Boston gepresenteerd.