Ga naar de mobiele website
^ Top

Baby's hebben één kans op twee honderd jaar te worden

Als de levensverwachting op hetzelfde ritme als de voorbije twee eeuwen blijft toenemen, zal meer dan de helft van de baby's van vandaag in de industrielanden honderd verjaardagskaarsjes kunnen uitblazen. Bovendien zouden ze zonder al te veel gezondheidskwalen die leeftijd halen. Dat blijkt uit een Deens onderzoek.

West-Europa, Noord-Amerika en Australië
De levensverwachting in West-Europa, Noord-Amerika en Australië nam in de twintigste eeuw met zo'n dertig jaar toe, terwijl Japanners en Spanjaarden en Italianen nog meer jaren erbij mogen tellen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit in Odense in Zuid-Denemarken, dat in The Lancet verschijnt.


Oudste mensen in Japan
De kans dat tachtigers de kaap van negentig jaar halen, bedroeg in 1950 vijftien of zestien procent voor vrouwen en twaalf procent voor mannen. In 2002 zijn die percentages opgeklommen tot respectievelijk 37 en 25 procent. Japan, het land waar mensen het oudst worden, heeft zelfs meer dan de helft van de vrouwen die kans.

Drie op vier minstens 75 jaar
De Deense studie toont overigens aan dat drie op de vier baby's die in welvarende landen ter wereld komen, minstens 75 jaar oud zouden worden, ook als de gezondheidsomstandigheden er niet op vooruitgaan. Als die wel zouden verbeteren op dezelfde manier als de voorbije tweehonderd jaar, zou het leeuwendeel van de baby's zelfs honderd jaar moeten worden.
 
Ander goed nieuws is dat ouder worden niet gepaard zal gaan met extra gezondheidsproblemen.

Wie zal dat betalen?
Rest natuurlijk nog de vraag hoe de vergrijzing van de bevolking economisch zal doorwegen. Veel landen willen hun pensioenleeftijden en -stelsels al herzien. Als die oudere mensen halftijds aan de slag zouden willen blijven, zouden de jongere werknemers minder uren per week moeten werken.

Herverdeling werk
"De eenentwintigste eeuw zou dus wel eens in het teken kunnen staan van herverdeling van het werk", aldus de onderzoekers. De combinatie van langer werken en kortere werkweken zou volgens hen de toegenomen levensverwachting kunnen opvangen. (belga/lb)

Meer over


Gesponsord

Meld een bug