Exclusief voor abonnees

Baby op komst? Dan eten vrouwen vaak niet gezond genoeg

Getty Images
Wel of geen vis? En hoe zit het met rauwe groenten? Vrouwen die zwanger zijn, kunnen gemakkelijk de weg kwijtraken in de voedingsjungle. Daarom vroegen we advies aan diëtiste Lobke Husson. Dankzij haar leidraad eet je jezelf én je baby gezond. 

Geen sushi, bokes met preparé of uitgebreide kaasschotels met wijn meer. Tijdens een zwangerschap moeten vrouwen een heleboel lekkere zaken van het menu schrappen. Gelukkig zijn er ook voedingsmiddelen waar je wel naar hartenlust van mag genieten, en die zelfs broodnodig zijn om jouw gezondheid en die van je baby op peil te houden. Maar wat mag je nog op je bord leggen, en wat niet? Dat is voor veel moeders in spé niet duidelijk. 

Dat blijkt ook uit een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Maternal & Child Nutrition. Cherie Caut, van het Endeavour College of Natural Health in Australië, en haar onderzoeksteam namen oudere onderzoeken onder de loep. Hun conclusie: vrouwen die zwanger willen worden of het al zijn, eten niet gezond genoeg. Ze leggen te weinig groenten en granen op hun bord, hebben tekorten aan ijzer, calcium en foliumzuur, en consumeren te veel vet. 

“Vrouwen die een gezin willen stichten, volgen de richtlijnen voor een gezond eetpatroon niet voldoende. Dat komt vooral omdat ze die richtlijnen niet goed kennen”, verklaart Caut. 

Eten voor twee

Diëtiste Lobke Husson, één van de auteurs van de boeken Eten als je zwanger bent en Mama (di)eet, is niet verbaasd door die resultaten. “Het is aangetoond dat niet alleen zwangere vrouwen, maar de overgrote meerderheid van de bevolking niet zo gezond eet als ze denken”, vertelt ze ons. 

Daarnaast is er een bijkomend probleem: ‘het ‘eten voor twee’-gezegde. ‘Pak nog maar een stukje taart, je eet toch voor twee.’ Je hoort het je sympathieke collega, buur of oma al zeggen met een vette knipoog. “Maar het is niet de bedoeling dat je plots twee keer zoveel op je bord legt. Denk niet in dubbele porties, maar wel in dubbele kwaliteit”, raadt Husson aan. 

In praktijk betekent dat een gezond en gevarieerd eetpatroon. “Als er één moment is waarop het zeker de moeite loont om gezondere voedingsgewoonten aan te nemen, dan is het wel tijdens je zwangerschap. Wat je in je mond stopt, heeft immers een rechtstreekse invloed op je eigen gezondheid en die van je baby”, aldus de diëtiste. “Door te kiezen voor een gevarieerd menu laat je bovendien de foetus wennen aan verschillende smaken. Dat zal later - als je kleintje z’n eerste hapjes neemt - ook van pas komen.” 

Kleurexplosie

De hamvraag daarbij: wat houdt dat concreet in? “Heel simpel. Zorg voor kleur op je bord. Hoe meer kleuren je ziet, hoe meer voedingsstoffen je hebt”, legt Husson uit. “Dat vertaalt zich in veel meervoudige koolhydraten, fruit, groenten, melkproducten en eiwitbronnen zoals vis, vlees, eieren en plantaardige alternatieven.” 

• Koolhydraten

Tijdens de zwangerschap - en bij uitbreiding altijd - let je het best op de soort koolhydraten. Husson: “Enkelvoudige koolhydraten zijn ongezonder dan meervoudige.” Die vind je vooral in volkoren graanproducten, zoals bruin brood, bruine rijst of zilvervliesrijst en volkoren pasta. 

• Fruit en groenten

Fruit en groenten zijn een must, want ze zijn een van de grootste leveranciers van vezels, vitaminen en mineralen. Volgens Husson vormt fruit meestal geen groot probleem. Rauwe groenten zijn een ander verhaal. Die worden door veel zwangere vrouwen van het menu gehaald uit schrik voor toxoplasmose. “Nochtans is dat niet nodig als je ze grondig wast”, zegt ze. “Zeker als vrouwen ooit al eens toxoplasmose hebben gehad, mogen ze met een gerust hart rauwe groentjes eten.”

• Melkproducten

Husson: “Calcium helpt bij de botopbouw. Je hoeft niet bang te zijn dat de botten van je baby niet goed groeien als jij toevallig eens een portie zuivel overslaat. Nee. Je baby neemt gewoon wat ie nodig heeft en zal dus niet snel met en tekort zitten. Jij daarentegen wel. Op langere termijn zorgt dat voor een slechtere botkwaliteit.” Ga dus na dat je voldoende melk, yoghurt, plattekaas en kaas eet. Ook noten, zaden en bepaalde groentesoorten als groene kool, broccoli en knolselder zitten trouwens tjokvol calcium.

• Vis

Wie in blijde verwachting is, moet het 9 maanden stellen zonder sushi of tonijncarpaccio. Maar dat is geen reden om helemaal geen vis meer te eten. De omega 3-vetzuren die je vindt in zalm, makreel of haring spelen namelijk een rol in de groei van je kindje en in de ontwikkeling van de hersenen. “Sommige vissen als tonijn, zwaardvis of makreel bevatten een hoger percentage aan kwik, een stof waar baby’s gevoelig voor zijn. Eet die soorten dus met mate.” 

• Vlees en plantaardige alternatieven

“Vette vleessoorten vervang je beter door een magerder stukje vlees. Denk aan kip, kalkoen, een varkenshaasje of mignonnette. Biefstuk kan ook, zolang je ziet dat het goed doorbakken is. Dat is zelfs handig om je voorraad ijzer op peil te houden. Want opnieuw: de baby neemt wat ie nodig heeft, waardoor de mama in spe risico loopt op een ijzertekort. Natuurlijk zijn er ook voldoende alternatieven voor vegetariërs en veganisten die ijzer aanleveren. Enkele voorbeelden zijn noten, gedroogde abrikozen, volkorenproducten, amandelmeel en groene groenten zoals broccoli en spinazie.”

• Supplementen

Wat je zeker nodig hebt, is foliumzuur. Dat verkleint namelijk de kans op allerlei geboorteafwijkingen. “De meeste vrouwen slikken al voor hun zwangerschap foliumzuur. Als moeders in spé last hebben van krampen, hebben ze soms ook baat bij extra magnesium”, stelt Husson. “Of je al dan niet supplementen neemt, bespreek je het best met je arts en gynaecoloog.” 

• Snacks? 

Zweren zwangere vrouwen het best alle zoete zondes en vettige snacks af? Geen chips, koekjes of taart meer? Absoluut niet, stelt de diëtiste gerust. “Je moet niet té streng zijn voor jezelf. Af en toe eens zondigen mag best, zolang je het doet met mate. Kies vooral voor gezonde tussendoortjes zoals noten, vers fruit, yoghurt of plattekaas, soep of een cracker met hummus.”

• Voldoende drinken

“Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam voldoende vocht nodig. Je drinkt het best zo’n anderhalve liter water per dag. Wil je weleens wat anders? Ga dan voor thee of pimp je water met fruit, groenten of kruiden zoals munt. Eén glaasje fruitsap of frisdrank is geen doodzonde, maar overdrijf niet.”

• Wat als je last heb van misselijkheid of brandend maagzuur? 

“Elke vrouw heeft haar typische goestingskes. Zeker als je misselijk bent, moet je niet te streng zijn voor jezelf. Maar pas toch op met té vetrijke maaltijden. Vet vertraagt het legen van je maag en kan de misselijkheid verergeren”, legt Husson uit. “Hoe verleidelijk het ook is, sla geen maaltijden over. Een lege maag verergert vaak de symptomen. Bij de volgende maaltijd neem je dan waarschijnlijk uit honger een te grote portie, waar je maag dan weer door blokkeert. Frequent kleine maaltijden eten (zo’n 6 à 7 keer per dag) belast je maag veel minder dan 3 grote hoofdmaaltijden.”

Wat wel soelaas kan bieden? Gember of munt. “Dat zijn natuurlijke remedies bij maagproblemen. Probeer eens gemberthee, muntthee of een muntsnoepje. Ook melk, natuuryoghurt en natuurplattekaas kunnen het maagzuur helpen neutraliseren.”

Lobke Husson schreef samen met diëtiste Katrien Van der Vaerent het boek Eten als je zwanger bent bij uitgeverij Lannoo .
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Monique Asaert

    Goed gesproken mijnheer Flor Peeters, hetzelfde gedaan als je moeder,en mijn kinderen zijn ook gezond. Nu is het geld gewin wat de klok slaat..

  • Flor Peeters

    Het gaat niet om wat je eet, het gaat hier om een boek te promoten. Mijn moeder heeft 5 kinderen gehad en werkte als boerin op het land, ze at eieren en varkensvlees met patatten en groenten, bij een broodmaaltijd was het spekvet en bruine suiker op haar brood, ze werd 89 jaar en heeft 5 gezonde kinderen.