Exclusief voor abonnees

Baas speelt cruciale rol bij ontstaan van burn-out: “Het is echt geen eufemisme voor luiheid”

NIEUWE UGENT-BEVRAGING BIJ 1.153 PATIËNTEN

Leidinggevenden spelen een cruciale rol bij het ontstaan van een burn-out.
getty Leidinggevenden spelen een cruciale rol bij het ontstaan van een burn-out.
Onvoldoende feedback, een hoog werktempo en een druk om constant bereikbaar te zijn: leidinggevenden spelen een cruciale rol bij het ontstaan van een burn-out. Dat blijkt uit een bevraging van de UGent in samenwerking met 'De Morgen' bij 1.153 (ex-)burn-outpatiënten. "Werkgevers moeten dit ernstig nemen."

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Kelchtermans

  zoals altijd heb je de 'echte' gevallen en de profiteurs. Die laatsten maken dat de eerste groep niet altijd geloofd wordt en dat iedereen over dezelfde kam wordt gescheerd. Incompetente teamleads kunnen veel kapot maken en het duurt vaak jaren eer het management dat in de gaten heeft. Intussen noemt men het uitvoerend personeel, van wie men gewoonlijk geen al te hoge dunk heeft, 'zagers' en 'klagers'. Op een gegeven moment breken deze personen, of denken ze foert en vallen ze uit.

 • stefan ceulemans

  Hoe zou dat nu komen ze melken ons volledig uit

 • Francinne Declerque

  Er zijn toch wel wat misverstanden over, ja, arbeiders krijgen ook burn-outs en dat moet ook vermeld worden. Een burn-out is geen depressie, een depressie is een serieus station verder. Een burn-out is geen denkbeeldige ziekte, enkel steelzelfstandigen, roofondernemers en neoliberalen beweren dat omdat zij tot de klasse van uitbuiters behoren en niet tot de klasse uitgebuiten. De rek is er uit, stop met mensen verder te robotiseren.

 • Bart Van Kerckhoven

  Sommige werkgevers zouden het zelf eens moeten meemaken, dan zouden ze hun mensen niet ontslagen wanneer die terug aan de slag willen gaan...

 • Johnny L Verhoeven

  Voor de baas is dat geen probleem. Pers je personeel uit en als ze helemaal leeg zijn ontsla je ze om medische reden. Weer wat bespaard. De rest moet maar wat harder werken.