Auw: eerste hulp bij een verbrande mond

Getty Images/Cultura RF
Een stuk pizza dat er veel te lekker uitziet om te laten afkoelen. Of een dampende kop thee om wat op te warmen. Wat de reden ook moge zijn, we hebben allemaal onze mond of tong al eens verbrand, en dat doet niet alleen pijn, het is ook gewoon vervelend als je de komende dagen niets meer proeft van je eten.

Eerst en vooral: hoe erg is de wonde? Zelfs al doet het héél veel pijn, vaak maken we ons meer zorgen dan nodig. Leg de pizza neer en relax. Is het een scherpe steek of krijg je effectief blaasjes in je mond? “Vaak krijgen we bij het eten van warme voeding zoals pizza te maken met een oppervlakkige brandwonde van het mondslijmvlies”, legt dokter Payam Daneshrad uit. “Als er zich echt een blaas vormt, dan laat je die het best intact.”

1. Koel je mond

Is het kwaad al geschied? Probeer dan niet in zeven haasten een ijsblok in je mond te proppen. Studies toonden al aan dat ijs het geneesproces kan tegengaan. Onderzoekers zijn het dan ook eens dat je het beter grijpt naar verkoeling in vloeibare vorm. “Drink iets koud dat kan helpen tegen de pijn”, stelt dokter Jason Abramowitz. “Het is belangrijk om je mond te hydrateren. Water met wat zout gorgelen kan de plek kalmeren en vochtig houden. Herhaal dat twee keer per dag.” 

2. Eten

Wat kan je eten nadat je je mond verbrandde? Dit is uiteraard het vervelendste deel want de kans is groot dat kauwen wel wat pijn doet. Probeer voeding uit te kiezen dat je momenteel geen last bezorgt. Yoghurt, pudding, melk, etc. zijn een goede keuze. 

Hou het de volgende dagen rustig en blijf bij maaltijden van zacht brood en een koude schotel hier en daar. Wanneer de pijn is gaan liggen en je merkt dat je gehemelte en tong genezen zijn, kun je je (voorzichtig!) weer wagen aan warm voedsel.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.