Artsen Zonder Grenzen bezorgd om mogelijke uitbraak van cholera in Haïti

De stad Jeremie na de doortocht van orkaan Matthew.
Photo News De stad Jeremie na de doortocht van orkaan Matthew.
Er is dringend nood aan drinkbaar water en medische zorg in Haïti. Dat zegt Artsen Zonder Grenzen. De ngo maakt zich zorgen over een mogelijke uitbraak van cholera, omdat die ziekte zich via besmet water snel kan verspreiden. De gezondheidsinfrastructuur en de watervoorziening in de eilandstaat in de Caraïben zijn zwaar beschadigd bij de doortocht van de orkaan Matthew vorige week.

De AZG-teams ter plaatse maken volgens de ngo voorlopig vooral melding van ontstoken verwondingen aan de voeten, door het stappen door de overstroomde gebieden. Maar de artsen maken zich vooral zorgen over het gebrek aan schoon drinkwater. Naar verluidt raakten veel waterputten en waterleidingen in het land door de orkaan beschadigd, waardoor mensen hun toevlucht moeten zoeken tot vervuild rivierwater. Dat zou de verspreiding van ziektes als cholera in de hand kunnen werken.

In Port-à-Piment, een stad aan de Haïtiaanse zuidkust, werden volgens AZG zondag 39 patiënten met cholera behandeld. Het choleracentrum dat AZG ondersteunt in Diquini, nabij hoofdstad Port-au-Prince, behandelt op dit moment vijf cholerapatiënten.

"Er zijn momenteel vier teams van Artsen Zonder Grenzen ter plaatse in Haïti, en we blijven de situatie op de voet volgen", zegt woordvoerder Christof Godderis. Hij voegde eraan toe dat de organisatie ook al hulpgoederen naar het getroffen gebied stuurde, en een oproep aan de achterban lanceerde om financiële steun te storten.