Artsen waarschuwen: geen druppel alcohol tijdens zwangerschap

thinkstock
In een poging om voor eens en altijd een einde te maken aan het debat of een vrouw al dan niet mag drinken tijdens de zwangerschap, laat de Amerikaanse vereniging van kinderartsen nu weten dat zwangere vrouwen negen maanden lang geen druppel alcohol zouden mogen aanraken.

Geen "veilige hoeveelheid" alcohol

In een rapport dat de vereniging maandag vrijgaf, schrijft ze dat geen enkele hoeveelheid alcohol schadeloos is tijdens de volledige duur van de zwangerschap.

De artsen deden onderzoek naar het verband tussen de blootstelling van ongeboren baby's aan alcohol en geboorteafwijkingen en cognitieve problemen. "Er is geen veilige hoeveelheid, geen veilig moment en geen veilig type alcohol om te drinken tijdens de zwangerschap. Het is het risico gewoon niet waard," zei dr. Cheryl Tan, epidemiologe bij het Center for Disease Control.

Vergrote risico's op uiteenlopende afwijkingen

Een onderzoek van de pediatervereniging toont aan dat het risico op een baby met een groeiachterstand al merkbaar groter is voor vrouwen die amper één alcoholconsumptie per dag drinken.

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap vergroot het risico op uiteenlopende problemen, zoals gehoor- en gezichtsstoornissen, hart-, nier- en botkwalen. Kinderen van moeders die alcohol drinken tijdens de zwangerschap hebben ook een grotere kans op problemen met de neurologische ontwikkeling, zoals moeilijkheden met abstract denken, verwerken van informatie en hyperactiviteit of aandachtsstoornissen.

Vrouwen uit het onderzoek die dronken tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap, hadden twaalf keer meer kans op een kind met één of meerdere van deze problemen, dan vrouwen die helemaal geen alcohol gebruikten. Vrouwen die tijdens de eerste zes maanden dronken, maakten zelfs 61 keer meer kans. Wie tijdens de volledige negen maanden alcohol dronk, liep 65 keer meer risico.

Studies bij mensen en dieren wezen eerder al uit dat blootstelling aan alcohol verband houdt met een verkleining van het cerebellum, een onderdeel van het centraal zenuwstelsel.

thinkstock

De veiligste oplossing: helemaal geen alcohol

Over de jaren heen, hebben sommige studies geen verband aangetoond tussen een gematigde alcoholconsumptie van één à twee glazen per week tijdens de zwangerschap en cognitieve of gedragsstoornisssen bij kinderen. Maar de artsen waarschuwen er nu voor dat elke baby en elke moeder anders reageren op alcohol. De veiligste oplossing is volgens hen dan ook om alcohol volledig uit te sluiten tijdens de zwangerschap.