Artsen binden strijd aan met 'Dokter Google'

thinkstock
"Speel niet langer zelf voor dokter en raadpleeg een betrouwbare bron." Met die boodschap binden artsen en de overheid de strijd aan met 'Dokter Google', waarbij al dan niet zieke mensen zelf hun diagnose stellen aan de hand van info die ze op het internet vinden. De campagnemakers strijden met dezelfde wapens: advertenties op Google.

Hoe kan je met amper vijf woorden je dokter op de kast jagen? 'Ik las op internet dat...' Wat volgt zijn meestal totaal foutieve zelfdiagnoses en overdreven schrikreacties. Maar liefst driekwart van de patiënten raadpleegt 'Dokter Google' als bron voor informatie over gezondheid.

Met de medische site Gezondheidenwetenschap.be - waar artsen wél correcte medische info posten - wil de overheid paal en perk stellen aan dit fenomeen. "Het is verre van een goede evolutie dat we zelf voor dokter spelen met het internet", zegt huisarts Marleen Finoulst, coördinator van het platform. "Mensen die snel denken dat ze ziek zijn - de zogeheten hypochonders - zoeken online naar de oorzaak van wat hoofdpijn, zien alarmerende commentaren over hersentumoren en lopen in paniek naar de dokter. Anderen hebben wél ernstige klachten, maar surfen ook wat rond en zijn gesust als ze ergens lezen dat wat druppeltjes bachbloesems ook wel helpen."

Lees er vandaag meer over in Het Laatste Nieuws, ook verkrijgbaar in digitale versie.Video