Arts: "Film je kind met alcoholvergiftiging"

anp
Ouders moeten een filmpje maken van hun stomdronken kinderen zodra ze op de eerste hulp belanden. Dat schrikt veel meer af dan een berisping op de ochtend na een uit de hand gelopen uitgaansavond. Met die oproep komt de Nederlandse kinderarts Bas Zegers.

Zegers, tevens coördinator van de gespecialiseerde afdeling in het ziekenhuis Máxima Medisch Centrum in Eindhoven, kwam met dat advies tijdens een regionaal symposium over drugs en alcohol.

"Laat zien hoe ze erbij liggen, hoe ze hulpverleners onder spugen en de controle over hun lichaam verliezen. Kinderen reageren daar heftig op heb ik gemerkt. Ze zien dan hoe ze de mist in zijn gegaan en dat moet hen aan het denken zetten. Daarna moet je de beelden verwijderen want je moet je kinderen niet gaan chanteren."

Indrinken
Zegers haalde tijdens het symposium het voorbeeld aan van drie jongeren uit het Nederlandse Veldhoven (Noord-Brabant) die afgelopen weekend met alcoholvergiftiging op de eerste hulp terechtkwamen. Zij 'kieperden om' voor de deur van uitgaanscentrum De Kers nadat zij waarschijnlijk elders ingedronken hadden.

Acht andere minderjarigen werden betrapt op het gebruik van alcohol. Zij krijgen een brief thuis van de burgemeester en de politie gaat in gesprek met hun ouders.