Anticonceptie wordt gratis voor vrouwen tot 25 jaar

Getty Images/iStockphoto
Anticonceptiemiddelen zullen voortaan volledig gratis worden voor vrouwen tot 25 jaar. Dat koninklijke besluit heeft de ministerraad zonet goedgekeurd. De morning-afterpil wordt zelfs volledig gratis, ongeacht de leeftijd.

De maatregel maakt deel uit van het budget van de gezondheidszorg voor 2020, dat eind vorig jaar werd goedgekeurd. De maximumleeftijd voor de tegemoetkoming van ‘contraceptie bij jongeren’ wordt opgetrokken van 20 naar 24 jaar, en de leeftijdsgrens voor de tegemoetkoming van de morning-afterpil van 21 jaar, wordt geschrapt.

Concreet betekenen beide maatregelen dat contraceptiemiddelen voor vrouwen tot 25 jaar gratis worden. Voor de morning-afterpil geldt dat voor alle vrouwen, ongeacht de leeftijd. 

De regering zal hiervoor 6,9 miljoen euro per jaar voor vrijmaken. De inwerkingtreding is voorzien voor 1 april. 
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • helle ten brix

  Wordt sterilisatie voor m en v dan ook gratis? Op termijn de goedkoopste anticonceptie, immers.

 • Henri Troyat

  Het leven is tegenwoordig voor jonge mensen bijna gratis. En toch blijven ze klagen. Ze zouden eens 50 jaar terug moeten geleefd hebben ocharme.

 • Jos Vanhout

  Dat wordt helemaal niet gratis. Het zijn u en ik die voor de kosten moeten gaan opdraaien. Gratis bestaat niet.

 • Jos Pros

  Discriminatie voor iedereen die ouder is dan 25.

 • Sarah Peeters

  Dirk en Sebastiaan, wij slikken heus niet voor ons plezier al deze hormonen en chemische troep. Stop met te jammeren over ‘hoe het niet zal werken’, geen enkele vrouw zal tweemaal per dag de pil slikken noch deze eten als muntjes. Condooms kan je gratis verkrijgen bij het JAC en wordt regelmatig uitgedeeld als goodie.. De pil kost voor sommige vrouwen meer dan €100/jaar en zoals al gezegd worden wij er niet vrolijker van.