Amandelmelk is niet alleen slecht voor het milieu maar zorgt ook voor massale bijensterfte

Getty Images/iStockphoto
Amandelmelk wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Maar dat heeft ook een nare keerzijde. Door de opmars van het veganistische alternatief voor koemelk sterven er namelijk massaal veel bijen.

Hoewel amandelmelk in principe vegan is, blijkt nu dat de productie ervan zorgt voor een massale bijensterfte. Ongeveer 80% van de amandelproductie komt uit Central Valley, in de Amerikaanse staat Californië. Maar die grote rijen amandelbomen brengen het natuurlijke evenwicht in de war. Zo wordt niet alleen andere beplanting pardoes verwijderd, maar worden de bomen ook besproeid met pesticiden.

Voor de amandelteelt zijn echter ook nog altijd bijen nodig om ze te bestuiven. Daarom sluiten amandelbedrijven massaal deals met imkers zodat ze hun bijen enkele maanden kunnen gebruiken voor de bestuiving. Hoewel ze daar een flinke cent aan verdienen, kan dat niet op tegen het grote aantal bijen dat sterft bij het proces. In Amerika zouden in de winter van 2018-2019 zo maar liefst 50 miljard bijen gestorven zijn.

Dat hoge sterftecijfer is deels te wijten aan de enorme hoeveelheden pesticiden die gebruikt worden. Maar amandelbestuiving is ook erg belastend voor bijen, omdat ze 1 à 2 maanden eerder uit hun jaarlijkse winterslaap moeten ontwaken. Eens ze beginnen met de bestuiving, zitten de bijen erg geconcentreerd op kleine geografische gebieden, waardoor ziektes zich makkelijker verspreiden.

Om het bestuivingsproces te verbeteren zijn wel al bijvriendelijke methoden gelanceerd. Toch hebben zelfs de meest bijvriendelijke amandelboomgaarden een grote ecologische voetafdruk. Zo zijn amandelen een bijzonder dorstig gewas, waardoor immens veel water nodig is om ze te produceren.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • PIETER ROGIERS

  @hansschoen: neem dit aub niet persoonlijk op, maar ik vind het ver gekomen dat de dierenrechten- en veganlobby straffeloos flagrante leugens over de landbouwsector kan verspreiden om op die manier de consument te misleiden en te indoctrineren tot het veganisme! Wat jij durft beweren wat er allemaal in melk zit? Ge moet maar durven! Dit is haatprediken en de consument trachten op te stoken tegen de melkveehouders!

 • Hans Schoen

  Zuivelgebruik krimpt aan hoog tempo, dus aanvallen he! Massawinst behalen met monocultuur komt niet van veganisten iig. daar hebben die mensen geen controle over! BTW melk al eens goed bekeken? Vol vetten, suikers, bloed, etter, anti biotica, enz. Terwijl we eigenlijk van nature water moeten drinken! Plantaardige melkprodukten en soorten vind je overal. Rijst, haver, noten, soya, quinoa, noem maar op. Het wordt alleen maar beter zo. De ene beter dan de andere.

 • Fabienne Staelens

  Dit gaat over de commerciële amandelmelk te koop in alle supermarkten. Al wat commercieel is wordt geproduceerd met het oog op winst maken en dan maakt het niet uit wat daarvoor moet sneuvelen. Biologische producten worden op een ecologische manier geteeld met respect voor alle fauna en flora. Dit bericht wordt nu de wereld in gestuurd om mensen weer aan te sturen in de richting van koemelk. De melklobby zit er zeker en vast achter

 • PIETER ROGIERS

  Dat ze dergelijke industriele vloeistof melk durven noemen? Water, suiker, verdikkingsmiddel en 1 à 2 % amandelsap bijgemengd! Puur bedrog!!

 • machteld vandenbroecke

  het is toch altijd iets hé, wat moeten we nog eten en drinken pfffffff