Ga naar de mobiele website
^ Top

Als kind zonder ouders naar McDo? Dan krijg je enkel een appel in Amsterdam

thinkstock
Geen fruitsap op school, een verbod op ongezonde traktaties in de klas en een lidmaatschap van de sportschool dat wordt terugbetaald aan kansarme gezinnen. Het zijn enkele van de maatregelen die Amsterdam enkele jaren geleden nam om obesitas bij jongeren terug te dringen. Met succes, want het aantal kinderen met overgewicht daalde sindsdien met 12%.

Tussen 2012 en 2015 is het aantal kinderen met overgewicht (een BMI hoger dan 25) in Amsterdam met maar liefst 12% gedaald. Het aantal zakte van 27.000 naar 24.000. Een gevolg van een aantal gezondheidsmaatregelen die de Nederlandse hoofdstad resoluut nam om dat cijfer terug te dringen.

Een appel in McDonald's

Wil je als kind een pakje friet kopen in McDonald's in Amsterdam? Dan overtuig je maar beter mama- of papalief, want zonder jouw ouders kan je enkel een appel krijgen in de fastfoodketen. Daarnaast is er een verbod op ongezonde traktaties in de klas en kan je op school enkel nog water en melk krijgen om te drinken. Andere maatregelen zijn het terugbetalen van een lidkaart van een sportclub aan kansarme gezinnen, infosessie voor ouders over gezond eten en voldoende slaap en persoonlijke begeleiding voor kinderen met obesitas, zo schrijft De Morgen.

Geen bindende maatregelen

Van die Nederlandse maatregelen kan België nog iets leren, waar in 2014 bijna een op de vijf jongeren met overgewicht kampte. In Vlaanderen zijn er ook maatregelen, maar die zijn niet verplicht. Zo moeten tegen 2021 alle suikerhoudende dranken geweerd worden uit basisscholen, waaronder ook chocomelk en fruitsap. Maar omdat die maatregelen niet bindend zijn, wordt de verantwoordelijkheid eerder bij scholen en ouders gelegd.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug