Als je dit leest, drink je nooit nog een blikje cola

THINKSTOCK
De Britse apotheker Niraj Naik plaatste een markante infografiek over wat een blikje cola met je lichaam doet op slechts een uur tijd op zijn blog.

10 minuten: Tien theelepels suiker worden opgenomen in het lichaam binnen de tien minuten. Dat is een serieuze dosis aangezien dat aantal overeenkomt met de dagelijkse hoeveelheid suiker die je dagelijks zou mogen opnemen. 

20 minuten: De bloedsuikerspiegel stijgt aanzienlijk, waardoor er een insulinepiek volgt. Die piek zorgt er tevens voor dat de lever zowat alle suikers omzet in vet. 

40 minuten: De cafeïne is nu volledig opgenomen. De puppillen verwijden en de bloeddruk stijgt, waardoor de lever nog meer suiker in de bloedsomloop dumpt. De adenosine-receptoren in je hersenen zijn nu geblokkeerd en voorkomen sufheid.  

45 minuten: Daarna stijgt de productie van dopamine dat het 'plezier'-gedeelte in de hersenen stimuleert. Heroïne werkt ongeveer hetzelfde.

45 minuten: Het fosforzuur bindt met calcium, magnesium en zink in je dikke darm. Dat zorgt voor een boost van het metabolisme. 

> 60 minuten: Het urineafdrijvende bestanddeel van cafeïne begint te werken. 

> 60 minuten: Vervolgens komt de sugar crash. Je wordt prikkelbaar of traag. Ondertussen is al het water dat in het blikje cola zat, doorgespoeld.

kos

Binnen de tien minuten krijgt het lichaam de maximale hoeveelheid suiker per dag te verwerken
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Filip Lersberghe

    Wisten we reeds wreed lang. En toch blijft iedereen het drinken. De mens is een raar beestje. Of liever niet,want dieren drinken geen cola of andere suikerhoudende dranken.