Allergisch voor je smartphone? Het kan

Thinkstock
Steeds meer mensen ontwikkelen een uitslag in hun gezicht door te telefoneren met hun gsm of smartphone. Onderzoekers waarschuwen dat heel wat toestellen, zowel goedkope als dure modellen, het allergeen nikkel vrijgeven.

Nikkel en chroommetalen in de toetsen en het omhulsel van gsm's kunnen pijnlijke en ontsierende uitslag, blaren en droge plekken op de wangen, kin en oren veroorzaken. Contacteczeem wordt vaak in verband gebracht met goedkope juwelen en treft het vaakst kinderen.

Nu het gebruik van gsm's en smartphones stijgt, is ook het aantal huidproblemen tussen 2000 en 2010 met 1.250 procent toegenomen. De helft van de patiënten waren jonger dan 18 jaar. Een meisje ontwikkelde een uitslag ter hoogte van haar boezem omdat ze haar gsm in haar beha bewaarde. Eerdere studies hebben aangetoond dat mobiele telefoons van fabrikanten als BlackBerry, Samsung, Sony Ericsson, Motorola en LG nikkel vrijgeven tijdens het gebruik ervan. Toestellen van Apple en Nokia waren wel veilig.

Amerikaanse en Deense onderzoekers vragen zich af of fabrikanten wel genoeg doen om te voldoen aan de Europese regels over het gebruik van nikkel. Onderzoekster Clare Richardson aan de Loma Linda University School of Medicine in Californië: "Nu het gsm-gebruik wereldwijd stijgt, merken we ook steeds meer huidproblemen op. Veel toestellen bevatten metalen als nikkel, wat volstaat om acute contacteczeem uit te lokken. Dit komt vaak voor, zowel bij goedkope als dure toestellen. Zelfs met gsm's en smartphones die goedgekeurd zijn door een Europees controle-orgaan zit je niet veilig."