Alle voordelen van wekelijks een paar keer gaan zwemmen

Photo by Stanley Dai on Unsplash
Zwemmen wordt als sport nog altijd een beetje stiefmoederlijk behandeld. Ideaal voor senioren die geen blessures willen oplopen, maar wie effect wil zien gaat beter toch maar naar de fitness. Verkeerd gedacht. Dit zijn alle gezondheidsvoordelen van een paar keer week baantjes trekken. Tijd om je een tienbeurtenkaart aan te schaffen!

Dat van senioren en blessures klopt wel degelijk, maar is ook voor jou goed nieuws. Doordat je gewichtsloos bent in het water, moet je al erg je best doen om een spier te overbelasten of verrekken. Er is een reden waarom professionele sporters met een blessure moeten gaan zwemmen. Daarnaast is het ook ideaal voor mensen met overgewicht, want in het water voelt iedereen zich zo licht als een veertje.

Je traint je hele lichaam
Welke slag je ook doet, werkelijk elke spier in je lichaam is in beweging in een zwembad. Het is de ideale workout voor het hele lichaam en heeft op termijn zelfs meer effect dan gaan joggen omdat je zowel je boven- als onderlichaam gebruikt. Wie voor het eerst in lange tijd (terug) gaat zwemmen zal waarschijnlijk flink stijf zijn, omdat je spieren gebruikt hebt op een manier waarop je ze normaal niet gebruikt. Het water zorgt namelijk voor weerstand, meer zelfs dan lucht, waardoor zwemmen de ideale krachttraining is.

Conditie
Zwemmen vergroot je longinhoud en verbetert je conditie in sneltempo. Doordat je ademcapaciteit steeds groter wordt, zul je langer en langer kunnen zwemmen. Het is ook erg goed voor de gezondheid van je hart.

Afvallen
Een halfuur zwemmen verbrandt ongeveer 300 tot 400 kcal, wat amper minder is dan wanneer je een halfuur gaat hardlopen. Als je jezelf genoeg pusht en verschillende zwemslagen met elkaar afwisselt, kan het zelfs een intensievere training zijn dan joggen.

Stress loslaten
Last but not least, heeft zwemmen ook nog een groot mentaal voordeel. Het is namelijk de ideale manier om je hoofd vrij te maken en even alle stress los te laten. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lily Of Flanders

  Inderdaad Andy ! Walgelijk !

 • Andy De Schieter

  Chloordampen, rode ogen, schimmel, haar dat verbleekt, urine in de mond, plukken ronddrijvend haar. Ze doen maar, ik blijf er weg.

 • Peter Van Den Abbeele

  Ik geloof het gerust... Maar met de weinige en veelal oude infrastructuur kom je niet ver... En als je dan gaat zwemmen is de helft van het bad gereserveerd voor clubs of dergelijke... Vervoer, parkeren, omkleden, allemaal geen last van als ik mijn loopschoenen aantrek...

 • Marie Christine Demuynck

  Hoeveel gemeenten investeren nog in een zwembad? Veel te weinig wegens te duur!

 • Betty Wellens

  Ben het er helemaal mee eens! Je krijgt meer energie en voelt je gelukkiger na een paar baantjes te trekken!