Al miljoenen mensen besmet met 'ongeneeslijke' gonorroe

thinkstock
In vergelijking met aids mag een druiper of gonorroe onschadelijk lijken. Maar de bestrijding van de seksueel overdraagbare aandoening wordt steeds moeilijker, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Ook die besmetting kan tot de dood leiden.

Voor miljoenen mensen, die besmet geraken door deze geslachtsziekte, kan binnen afzienbare tijd geen genezing meer mogelijk zijn, waarschuwt de WHO. Tegen breedspectrum antibiotica, dat algemeen als laatste behandelingsmogelijkheid voor gonorroe geldt, zijn in vele landen resistenties waargenomen.

"Belangrijke uitdaging"
Daardoor stijgt het gevaar dat een vermoedelijke "onschadelijke" druiper zich tot een zware en uiteindelijk dodelijke ziekte ontwikkelt. "Gonorroe wordt door hoge besmettingswaarden en verminderende behandelingsmogelijkheden een belangrijke uitdaging voor de gezondheidszorg", zegt de bevoegde WHO-specialiste Manjula Lusti-Narasimhan. Elk jaar worden wereldwijd 106 miljoen mensen - bijna uitsluitend door geslachtsverkeer - met de ziekte geïnfecteerd.

Volgens de WHO zijn er alarmerende rapporten uit Australië, Frankrijk, Japan, Noorwegen en Zweden over resistenten tegen Cephalosporine, een groep van breedspectrum antibiotica die gebruikt wordt tegen als gonokokken (de bacterie Neisseria gonorrhoeae) bekende besmetter. Voor de inperking van het druipergevaar publiceerde de WHO een omvangrijk globaal actieplan.

Verhoogd risico op andere soa's
Naast duidelijk grotere waakzaamheid van dokters bij het voorschrijven van antibiotica ter bestrijding van gonorroe is dringend wetenschappelijk onderzoek nodig naar alternatieve behandelingsmethoden, zei Lusti-Narasimhan. Als gonokokken ongeneeslijk worden, zijn de gevolgen voor de gezondheid erg zwaarwegend", waarschuwde ze.

De gonorroe-bacteriën hechten zich aan de slijmvliezen van de urinebuis of de baarmoederhals vast en beschadigen het weefsel door ontsteking met etterig vocht. Zonder behandeling kunnen de infecties gemakkelijk andere organen aantasten. Door de wonden in de schaamstreek wordt het risico op de overbrenging van het aidsvirus hiv aanzienlijk verhoogd.

Meer lijden, hogere kosten
"Antibioticum-resistenten (AMR) die de laatste tijd uitgebreid bij gonorroe worden vastgesteld, kunnen leiden tot de dood", luidt het in het WHO-rapport. Ze zullen ten minste behandelingen aanzienlijk moeilijker maken, het lijden van patiënten en hun families vergroten en tot aanzienlijke stijging van de kosten voeren. Tot de vermijdbare oorzaken behoren een te vaak, lichtzinnig en niet-doelgerichte aanwending van antibiotica, maar ook het gebruik van geneesmiddelen van slechte kwaliteit.