Exclusief voor abonnees

Acht tips om goedkoop én gezond te eten

Getty Images
Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Met slimme keuzes kom je met een klein budget toch aan je dagelijkse portie vitamines en mineralen. Acht tips van hoogleraar humane voeding Edith Feskens.

Het is een fabel dat gezond eten duur is, zegt Gabriëlla Bettonville van budgetvoorlichter Nibud. “Daar hebben we samen met het Nederlands Voedingscentrum veel onderzoek naar gedaan. Voor twee euro per persoon kun je al een gezonde maaltijd op tafel zetten.”

Edith Feskens, hoogleraar humane voeding aan de Universiteit van Wageningen, is het daar mee eens. “Gezond eten betekent matig en gevarieerd eten, volgens de Schijf van Vijf. Voldoende groente en fruit, vis, kleine porties dierlijke producten als zuivel en vlees, en volkoren graanproducten. Binnen die schijf zijn er veel mogelijkheden om te variëren en te eten volgens je smaak. Sommige producten, zoals asperges, frambozen en verse vis, zijn altijd duur. Maar door andere keuzes te maken, tijd te besteden aan je voedsel en slim in te kopen kun je met een klein budget heel verantwoord eten.”

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Van Riet

  Ja in Nederland kan dat misschien een gezonde maaltijd voor 2 euro omdat ze daar elke euro 4 x omdraaien maar hier in België lukt dat niet hoor.

 • ronny cockuyt

  Ze moeten mij niet komen vertellen dat al dat konijnen eten zo goed en smakelijk is om te eten. Als je ziet wat er nog allemaal bespoten wordt,en niet schadelijk?moeten we dat geloven.

 • YVES DE GROOTE

  Humane voeding? Is er dan ook inhumane voeding??? Wat moet ik mij daar bij voorstellen?

 • Leo De Vlaminck

  Gezond eten hoeft niet duur te zijn maar ge hebt wel een abonnement nodig om het te weten. dat jullie artikels betalend maken die puur sensatie zijn ok maar artikels zoals dit kunnen voor veel mensen die het financieel moeilijker hebben veel uithalen en dit zit dan achter een paywall, schande.

 • Jos Vervoort

  Bijna alle vis is pokkeduur, wat een zever weer. En duur of niet duur is afhankelijk van het budget. Ongezonde voeding is bijna altijd goedkoper. Ik wil wel eens gezond eten voor 1,09€.