Aantal nieuwe hiv-infecties daalt wereldwijd, maar stijgt in Europa

REUTERS
Het aantal nieuwe hiv-infecties is globaal gedaald van 3,3 miljoen in 2002 tot 2,3 miljoen in 2012. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Monash University, dat verscheen in het vakblad The Lancet. Goed nieuws, maar dat betekent niet dat het probleem ook bij ons afneemt. "In België worden jaarlijks ongeveer 1.150 nieuwe infecties vastgesteld", zegt hiv-expert Linos Vandekerckhove van het UZ Gent. "Sinds het midden van de jaren negentig stijgt het aantal stelselmatig."

De behandeling van hiv is er de afgelopen tien jaar sterk op verbeterd. Dankzij die verbeteringen leven mensen met het virus langer, blijkt volgens Science Daily uit het nieuwe rapport. Het aantal nieuwe infecties is globaal gezien ook sterk verminderd: van 3,3 miljoen in 2002 tot 2,3 miljoen in 2012. Het aantal aidsdoden piekte in 2005. Toen stierven wereldwijd 2,3 miljoen personen aan de ziekte. Dat aantal was tegen 2012 gedaald met 1,6 miljoen.

Deze positieve evolutie is te danken aan preventiemaatregelen die niet enkel afhankelijk zijn van gedragsveranderingen, zoals het gebruik van zuivere naalden en van condooms. Eén van de belangrijkste factoren is dat de behandeling van geïnfecteerde personen hun besmettelijkheid aanzienlijk vermindert. Met meer mensen die behandeld worden, neemt het aantal besmettingen dus af.

Homoseksuele mannen
Toch is er weinig reden tot juichen. Volgens cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) steeg het aantal hiv-patiënten in behandeling in België van 8.583 in 2006 tot 12.821 in 2011. Dat aantal stijgt voortdurend, omdat patiënten langer leven. Maar ook het aantal nieuwe besmettingen is sinds het midden van de jaren 90 stelselmatig gestegen, net als in de rest van West-Europa. In 2012 noteerde het WIV 1.227 nieuwe hiv-diagnoses. Dat brengt het aantal nieuwe diagnoses op 3,4 per dag.

"In gebieden met een grote prevalentie, zoals Afrika, daalt het aantal nieuwe infecties omdat de behandeling en preventie er verbetert", zegt Linos Vandekerckhove. "In België en Europa ziet men dat nauwelijks, omdat de epidemie bij ons geconcentreerd is in twee bevolkingsgroepen: politiek vluchtelingen, voornamelijk uit Afrika en Oost-Europa, en homoseksuele mannen."

Zeker in die tweede groep zijn dringend bijkomende interventies nodig om het aantal infecties naar beneden te krijgen, meent Vandekerckhove. "We lopen hier achter op de spreiding. De kleine aantallen die nog niet behandeld zijn (waarschijnlijk ongeveer maximum 15 procent), omdat ze niet weten dat ze besmet zijn, zorgen ervoor dat er steeds nieuwe infecties gebeuren. Meer dan we elk jaar zouden willen zien."

Sneltest
Om die reden werd in ons land in oktober vorig jaar het nationaal hiv-plan voorgesteld. Daarin is onder andere een nieuwe testmethode opgenomen: via een sneltest krijg je in enkele minuten al een resultaat op basis van een vingerprik. "Dat plan is van groot belang en de hiv-centra willen dat het zo snel mogelijk doorgevoerd wordt om de problemen te kunnen tackelen", aldus Vandekerckhove. "Hiervoor dienen de nodige politieke middelen en ondersteuning blijvend gevonden te worden."