9 vreemde dingen die je lichaam je over je gezondheid vertelt

thinkstock
Heb je korte armen, dikke benen of kan je geen bananen ruiken? Blijkbaar verklappen bepaalde lichaamseigenschappen heel wat meer over je gezondheid dan je denkt.

1. Korte wijsvinger, dan loop je risico op artritis
Vrouwen wiens wijsvingers korter zijn dan hun ringvingers lopen dubbel zoveel kans om artritis te ontwikkelen in hun knieën. Wie een kortere wijsvinger heeft, zou namelijk minder oestrogeen in zijn lichaam hebben.

2. Lange vrouwen leven korter
Vrouwen die groter zijn dan 1 meter 57 zouden volgens onderzoek een bepaalde genmutatie missen die hen helpt hun 100ste verjaardag te bereiken.

3. Dikke benen? Oppassen voor je lever
Als je benen naar de dikke kant zijn, kan dat er op wijzen dat je beter zorg moet dragen voor je lever. Onderzoekers ontdekten dat vrouwen wiens beenomtrek tussen de 50 en de 73 cm ligt een hoger risico lopen op het ontwikkelen van leverziektes.

4. Kan je geen bananen ruiken, opgelet voor je hersenen
Volgens een neurologische studie uit 2008 bleek dat oudere volwassenen die de geur van bananen en citroenen niet konden onderscheiden, vijf maal zoveel kans liepen om de ziekte van Parkinson te krijgen. Dat komt volgens de researchers omdat het gedeelte van onze hersenen dat verantwoordelijk is voor het ontwaren van geur het eerst door de ziekte wordt aangetast.

5. Korte armen? Pas op voor de ziekte van Alzheimer
Volgens een recent neurologisch onderzoek lopen mensen met korte armen anderhalve keer meer kans om de ziekte van Alzheimer te krijgen. Voedingstekorten tijdens de jeugd kunnen ervoor zorgen dat je op latere leeftijd problemen krijgt met je hersenen.

6. Rimpels in je oorlellen betekenen slecht nieuws voor je hart
Studies tonen aan dat lijnvormige rimpeltjes in één of beide oorlellen een voorteken kunnen zijn van hartfalen. Experten veronderstellen namelijk dat het verlies van elastische vezels in je lichaam zorgen voor zowel de rimpels in je oren als het verharden van cruciale aders.

7. Dikke buik = groter risico op dementie
Volwassenen die in hun veertiger jaren een dikke buik hebben 3,6 keer zoveel kans lopen om dement te worden wanneer ze ouder zijn dan 70, en dat zelfs wanneer er geen sprake is van overgewicht. Visceraal vet (het onzichtbare vet dat rondom je organen zit) zou immers een hormoon afscheiden dat gelinkt wordt aan het achteruit gaan van je geheugen.

8. Smalle kuiten betekent een groter risico op een beroerte
Het klinkt misschien vreemd, maar vrouwen met smalle kuiten lopen volgens een Frans onderzoek meer kans op het ontwikkelen van aderverkalking, een belangrijke risicofactor voor het krijgen van een beroerte.

9. Je bloedtype bepaalt je kans op het krijgen van pancreaskanker
Volgens een studie van de medische faculteit van Harvard maken mensen met bloedtype A, B of AB 44% meer kans om pancreaskanker te ontwikkelen dan wie bloedtype O heeft. Dit toont aan dat het gen dat het bloedtype bepaalt waarschijnlijk ook een genetisch risico op het ontwikkelen van pancreaskanker met zich meedraagt.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels