50 procent overleeft kanker

THINKSTOCK
Een Brits onderzoek heeft aangetoond dat de helft van wie nu met kanker wordt gediagnosticeerd, de ziekte overleeft. Experts beschouwen deze vaststelling als een kantelpunt in de strijd tegen kanker.

Cancer Research UK stelt dat patiënten die in 2010-2011 hun diagnose te horen kregen, 50 procent kans hadden om te genezen en nog minstens tien jaar te leven. Op basis van dit onderzoek, waarbij 7 miljoen kankerpatiënten werden geanalyseerd, is het zelfs waarschijnlijk dat binnen vijftien jaar drie op vier kankerpatiënten overleven.

In vergelijking met vroeger is het kankeronderzoek er met grote sprongen op vooruit gegaan, zo overleefde in 1970 slechts één op vier kanker. Die vooruitgang is het gevolg van betere therapieën, medicatie en een pak minder rokers.

De overlevingskansen verschillen wel van kanker tot kanker. Zo zijn de kansen voor borstkanker bijvoorbeeld 78 procent, voor teelbalkanker zelfs 98 procent. De overlevingskansen voor ziektes als pancreaskanker en longkanker liggen dan weer behoorlijk lager.

Elk jaar sterven nog 8 miljoen mensen aan kanker, dus er is nog heel veel werk aan de winkel, willen we kanker de wereld uit helpen.